12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegatorii mai mult au reclamat decit au votat

Alegatorii mai mult au reclamat decit au votat

Ziua alegerilor la romani se caracterizeaza, de citiva ani, prin absenteism masiv. Singurii care merg la vot cu constiinciozitate sint batrinii si, evident, membrii de partid.

Doljenii nu prea se inghesuie la vot, in schimb, se intrec in reclamatii. Firele telefoanelor de la Biroul Electoral Judetean Dolj si Biroul Electoral Municipal Craiova s-au incins. La fiecare minut se primea o reclamatie, care, de cele mai multe ori, nu se confirma sau „reclamantul“ refuza sa depuna sesizare scrisa.

La sectia de votare amenajata in incinta Scolii Sportive „Petrache Triscu“ din Craiova, alegatorul Gheorghe Vlad, motivind ca nu vede, a cerut permisiunea sa voteze chiar pe urna. Cum presedintele sectiei de votare nu s-a opus, batrinul tocmai se pregatea sa aplice stampila in momentul in care a fost fotografiat de reporterii Gazetei de Sud. Presedintele a fost mai deranjat de faptul ca ziaristii nu s-au prezentat decit de faptul ca legea era incalcata cu buna-stiinta.

Presedintele sectiei de votare nr. 94 din Craiova a uitat, pur si simplu, sa ridice si buletinele de vot pentru primar o data cu cele pentru Consiliul Municipal si Judetean. Dupa ce greseala a fost remediata cu putin timp inainte de deschiderea urnelor, acelasi presedinte uituc si-a dat seama ca a ridicat mai mult cu o suta de buletine decit ar fi avut nevoie.

La Calopar, presedintele unei sectii de votare, cu de la sine putere, a decis ca este persoana cea mai potrivita pentru a intra in cabina de vot cu cei care nu stiau carte. Ba, mai mult, el le indica partidul sau candidatul pe care sa aplice stampila „votat“.

Un craiovean a reclamat ca la sectia nr. 40, de la Scoala nr.18, un candidat PSD la primarie si-a amplasat noaptea trecuta un banner. „In cursul diminetii, bannerul a fost dat jos de imputernicitii primarului si in prezent se afla in incinta Biroului Electoral de Circumscriptie; cea de-a doua sesizare a fost primita de la sectia nr. 50, unde un alt candidat a inceput sa le spuna oamenilor care se prezentau la urne pe cine si cum sa voteze“, a declarat presedintele Biroului Electoral Municipal (BEM) Craiova, judecator Lucian Mihai Zamfir.

In apropierea sectiilor de votare de la Universitate, Casa Tineretului, Casa Studentilor si Liceul „Nicolae Titulescu“ din Craiova erau „plantate“ panouri pentru afisaj electoral. „Nu este permis acest lucru, insa probabil ca nimeni nu s-a gindit atunci cind le-a amplasat. Este responsabilitatea primariei. Noi am trimis oamenii pe teren sa le ridice, insa nu ne putem imparti in toate locurile odata“, sustin reprezentantii BEM Craiova.

In comuna doljeana Giurgita, reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie au reclamat lipsa a 200 de buletine de vot, desi in procesul-verbal numarul de buletine ridicate era cel corespunzator.

De asemenea, vicepresedintele circumscriptiei electorale din comuna doljeana Amarastii de Sus a fost schimbat, dupa ce a fost acuzat ca ar fi impartit buletine de vot in plus. „Sint trei topuri cu buletine de vot, pentru primari, consilieri comunali si regionali. La un moment dat, pe masa nu au mai ramas buletine de primari, dar au mai ramas cite patru de consilieri. Vicepresedintele le-a luat pe acelea si le-a dat unor cetateni sa puna stampila pe ele. In acest caz am depus o contestatie, mai ales ca avem date ca aceeasi persoana a facut inchisoare pentru furt“, a declarat Stefan Rosca, presedintele grupului liberal din comuna Amarastii de Sus.

Romii din Salcuta, nerabdatori sa voteze, au luat cu asalt sectia de votare. Fara sa tina cont de lege si de reguli, ei au impins gardienii si reprezentantii sectiei de votare si au intrat si cite doi in cabina de vot. Linistea si ordinea au fost restabilite abia dupa ce toti romii cu drept de vot au trecut prin fata urnelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS