Acasă Actualitate Societatile de asigurari incaseaza abuziv banii pe asigurarile medicale obligatorii

Societatile de asigurari incaseaza abuziv banii pe asigurarile medicale obligatorii

Daca vreti sa plecati in concediu in strainatate sau sa treceti granita, aveti grija ce fel de asigurare medicala incheiati cu societatile de profil sau cu agentiile de turism acreditate sa intocmeasca astfel de acte. Legislatia in vigoare este interpretata de respectivele societati intr-un singur sens, si anume in beneficiul lor. Chiar daca actele normative prevad exceptarea de la incheierea obligatorie a unei asigurari medicale pentru anumite state, in special cele care au granita cu Romania, agentiile de turism si societatile de asigurari nu tin cont de nici o prevedere si incaseaza banii de pe urma oamenilor care vor sa calatoreasca in strainatate si nu cunosc legislatia in vigoare.

In Craiova – asigurari medicale pe banda rulanta

Pentru a verifica modul in care interpreteaza legea si cum incaseaza banii oamenilor agentiile de turism si societatile de asigurari din Craiova, i-am intrebat pe functionarii acestor societati daca stiu despre prevederile legale prin care asigurarea medicala nu este obligatorie in anumite state cu care Romania a incheiat acorduri si protocoale de reciprocitate. Raspunsul a fost unanim: „Este obligatoriu“. „Din punctul nostru de vedere, este necesara incheierea unei asigurari medicale indiferent de tara in care se deplaseaza persoana. Stim ca s-au incheiat unele acorduri cu anumite state, dar acelea nu sint acorduri de reciprocitate care sa excluda incheierea asigurarii. Noi recomandam oamenilor sa-si faca asigurare pentru ca nu costa mult si pentru ca risca sa fie intorsi de la granita. Chiar daca la punctele de trecere a frontierei sint birouri unde se pot incheia aceste acte, oamenii prefera sa scape de cozi“, a precizat reprezentantul unei agentii de turism din Craiova.

Potrivit acestuia, rezulta ca pe relatia Ungaria, o data ce tara a intrat in Uniunea Europeana, asigurarea este obligatorie. Pentru celelalte tari, cererea a fost scazuta. „Spre exemplu, pentru Bulgaria am avut anul trecut doar o cerere“, a mai precizat reprezentantul agentiei de turism, care nu cunostea bine legislatia, desi ar fi trebuit. Chiar a prezentat un act normativ ale carui prevederi oricum nu le lua in seama din moment ce recomanda clientilor sa-si incheie asigurarea medicala. Deranj mare insa la o societate de asigurari cunoscuta din Craiova, sucursala a unei firmei din Bucuresti. Functionara de la biroul de asigurari a ramas cu gura cascata cind a fost intrebata care sint statele pentru care nu e obligatorie asigurarea medicala. „Pai noi recomandam oamenilor sa-si faca asigurare, dar nu stiu sigur pentru ce state fac exceptie. Am auzit ca e o lege, dar nu stiu sigur cind a aparut (aprilie 2002- n.r.)“, a declarat functionara. In sprijinul ei a venit o colega, care a spus clar si raspicat: „E obligatoriu cu Ungaria pentru ca a intrat in UE. Chiar si cu Bulgaria“. Lipsa de informare a angajatilor acestor societati este in detrimentul celor care vor sa calatoreasca in strainatate. Chiar daca pretul pentru o asigurare medicala porneste de la 100.000 de lei pentru citeva zile petrecute peste granita, zecile de mii de treceri ale frontierei aduc sume frumusele in conturile firmelor.

Legea ii obliga pe cetateni sa se informeze

Piata asigurarilor medicale este reglementata prin doua acte normative: Legea nr. 177/2002 si Ordinul nr. 311/2002. Legea prevede scutirea de la obligativitatea platii asigurarii pentru cetatenii romani la iesirea din tara catre statele membre ale Uniunii Europene, precum si catre alte state cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate. Lista, aprobata la sfirsitul lunii aprilie 2002, cuprinde 22 de state, printre care se regasesc ca Albania, Bulgaria, Cipru, China, Croatia, Federatia Rusa, Egipt, Grecia,Turcia, Ucraina sau Ungaria. Pe lista apar atit Grecia, cit si Ungaria, amindoua tari membre UE. Dintre cele 22 de tari, se pare ca doar pentru patru state protocoalele incheiate acopera si eliminarea existentei asigurarii medicale obligatorii. Ordinul 311 prevede ca persoanele care calatoresc in strainatate vor beneficia de asistenta medicala pe baza de reciprocitate in limita acordurilor incheiate intre Romania si cele 22 de state. Conform politistilor de frontiera, tarile pentru care nu este obligatorie asigurarea sint Ungaria, Serbia si Muntenegru, Bulgaria si Ucraina. In felul acesta, societatile de asigurari si agentiile de turism nu mai pot invoca apartenenta Ungariei la UE pentru plata asigurarii, deoarece protocolul incheiat a ramas valabil si dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana. Ordinul 311 transfera insa obligatia informarii asupra cetatenilor. „Anterior plecarii in strainatate, persoanele au obligatia de a consulta situatia la zi a acestor acorduri“, se precizeaza in actul normativ. E greu de crezut ca o persoana se poate informa la zi in aceasta privinta cind angajatii societatilor de asigurari nu stiu nici macar despre ce tari este vorba.

Federatia Patronatelor din Turism da vina pe vamesi

Presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Turism (FNPT) – filiala Oltenia, Marian Nicola, a declarat ca organizatia pe care o conduce recomanda incheierea asigurarii medicale pentru ca in felul acesta persoanele nu mai ramin descoperite in caz de imbolnavire sau accident. „Oamenii prefera sa-si faca asigurare pentru ca vor sa fie siguri atunci cind pleaca. Noi le recomandam acest lucru, pentru ca suma de 30.000 de lei, cit costa o asigurare pentru Bulgaria, este mica in comparatie cu riscurile la care se expun. Am avut o experienta nefericita cu un grup de turisti plecati in Germania, care au fost obligati sa-si plateasca spitalizarea si de atunci am luat masuri de prevenire. Este un risc si e mai bine sa nu si-l asume“, a declarat Marian Nicola. In opinia sa, vamesii interpreteaza legea dupa bunul plac si pot exista cazuri cind, desi sint incheiate protocoale de reciprocitate cu alte tari, vamesii sa nu-i lase pe oameni sa iasa din tara. In privinta Ungariei, presedintele FNPT este transant: „Anul trecut, in Ungaria asigurarea era obligatorie. Cu atit mai mult acum, cind a aderat la UE“, a concluzionat Marian Nicola.

Teama oamenilor de a nu fi nevoiti sa scoata bani din buzunar in caz de accident atunci cind pleaca in strainatate alimenteaza conturile firmelor din domeniu. Speculind acest lucru, agentiile de turism si societatile de asigurari ii indeamna sa plateasca pe principiul paza buna trece primejdia rea.

Exit mobile version