3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalitatea apei potabile lasa de dorit

Calitatea apei potabile lasa de dorit


Calitatea apei potabile consumate de severineni lasa de dorit din cauza retelei de distributie care este foarte veche si uzata, multi locuitori preferind apa din fintini. Reteaua de distributie a apei potabile din Drobeta Turnu Severin a depasit 50 de ani, pierderile fiind considerabile. Desi la iesirea din uzina de apa, aceasta este buna, din cauza vechimii retelei calitatea apei lasa de dorit atunci cind ajunge la consumatori. De aceea, factorii de decizie locali au considerat ca severinenii au nevoie de apa „curata“ de la Toplet.

O investitie substantiala ar asigura aproximativ 50 de metri cubi pe zi, in conditiile in care in prezent consumul la nivelul municipiului este de aproximativ 100 de metri cubi, majoritatea fiind pierderi. Lucrarile la aductiunea de apa de la Toplet au fost demarate, s-au facut investitii, s-au ingropat tuburi in pamint, iar apoi au fost sistate pe motiv ca nu mai sint bani. Nu se stie in ce conditii consiliul local si cel judetean au aprobat aceste lucrari, deoarece calitatea apei are de suferit daca reteaua de distributie este veche si uzata. Cu banii investiti acolo s-ar fi inlocuit o portiune din reteaua de distributie a apei potabile a municipiului, imbunatatindu-se calitatea apei provenite din Dunare.

Reteaua de distributie a apei potabile din municipiu este improprie din doua puncte de vedere: pe de o parte, este principala cauza a pierderilor din cauza vechimii, iar pe de alta parte, este cea care influenteaza calitatea apei ce ajunge la consumatori. Reteaua de distributie a apei potabile din municipiu Drobeta Turnu Severin masoara 190 de km, mai mult de 20 la suta avind peste 90 de ani, 25 la suta, intre 50 si 80 de ani, iar restul, sub 50 de ani.

Apa de calitate pentru severineni in 2009

O echipa a consortiului francez SCE si BCEOM a realizat un studiu de fezabilitate in ceea ce priveste apa potabila si canalizarea din Drobeta Turnu Severin. Firma franceza specializata in domeniul apei si al mediului a mai efectuat asemenea lucrari in Bacau si Ploiesti. Echipa intocmeste un proiect care va fi prezentat la Bruxelles, pentru a obtine finantare prin programul ISPA. Daca se va reusi obtinerea finantarii, in primavara lui 2005 vor putea demara lucrarile pentru reteaua de apa potabila, care vor dura patru ani. „Problema la Drobeta Turnu Severin este ca, pe linga reteaua de distributie a apei potabile si de canalizare care sint degradate, orasul nu are o statie de epurare a apei. Iar pentru a realiza tot ce ne dorim, costurile ar ajunge la circa 30 de milioane de euro, ceea ce este mult peste ce accepta Uniunea Europeana. Media pe tara la finantare prin programul ISPA este de 200 de euro pe locuitor, ceea ce ar insemna la nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin aproximativ 20 de milioane de euro. Avind in vedere colaborarea buna pe care o avem cu Comisia Uniunii Europene, noi speram sa putem obtine mai mult de 20 de milioane de euro. In decembrie 2009, trebuie finalizata aceasta lucrare pentru ca ultimele facturi ale Uniunii Europene se aproba pina in decembrie 2010 si, cum toate lucrarile vor fi garantate pe o perioada de un an, este si motivul pentru care trebuie sa terminam cu un an inainte“, a spus inginer-sef Alban Mille, directorul general al consortiului francez SCE si BCEOM.

Costurile de exploatare a acestei infrastructuri vor fi repartizate doar la 120.000 de locuitori ai Severinului, ceea ce inseamna ca facturile la apa, dupa 2009, vor creste, dar severinenii vor plati atunci cit consuma si vor avea apa de calitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS