10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBLUE ROAD 2004 - o adevarata demonstratie de forta

BLUE ROAD 2004 – o adevarata demonstratie de forta

Primul exercitiu bilateral organizat cu partea sirbo-muntenegreana de cind Romania a devenit membra cu drepturi depline a NATO s-a desfasurat simbata in zona Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I. Militarii, jandarmii, pompierii si luptatorii Brigazii Antiteroriste au actionat in cooperare cu structuri similare ale Uniunii Statale Serbia si Muntenegru, pentru gestionarea unor actiuni ostile asupra unui obiectiv comun de importanta strategica.

Scenariul exercitiului a permis etalarea tuturor fortelor aeriene, navale si terestre, cuprinzind o serie de situatii posibile precum: grupuri teroriste au incercat penetrarea dispozitivului de paza al Sistemului de Hidronavigatie Portile de Fier I; un vas de croaziera a fost sechestrat de teroristi; un autocar cu excursionisti a fost oprit de teroristi care dispuneau de arme de foc artizanale. La exercitiul coordonat de Ministerul Apararii Nationale au luat parte aproximativ 500 de militari, 51 de luptatori din Brigada Antiterorista a SRI, carora li s-au alaturat efective ale altor sase ministere si trei servicii speciale. Au fost folosite transportoare amfibii blindate, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT, elicoptere IAR 330 MEDEVAC, MIG-uri 21 LANCER, o vedeta blindata si un monitor. La aplicatiile demonstrative au participat ministrul apararii nationale, Ioan Mircea Pascu, omologul sau sirb, Proslav Davinic, Ioan Talpes, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile apararii nationale, integrarii europene si justitiei, general-locotenent Viorel Birloiu, secretarul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), sefii tuturor categoriilor de forte ale armatei, invitati din Republica Bulgaria si Republica Moldova, atasati militari acreditati la Bucuresti si oficialitati locale. „Dunarea este principala artera fluviala a Europei si reprezinta un obiectiv fata de care cu totii trebuie sa manifestam vigilenta si sa contribuim la desfasurarea activitatilor economice in deplina securitate. Este un moment de referinta in planul relatiilor bilaterale dintre Romania si Serbia-Muntenegru“, a spus Ioan Mircea Pascu.

„Sistemul de combatere a terorismului functioneaza“

„Din punctul de vedere al SRI sint doua planuri. Am dorit sa demonstram impreuna cu partenerii nostri ca sistemul national de prevenire si combatere a terorismului functioneaza si este viabil, iar in al doilea rind am vrut sa demonstram ca SRI, prin Brigada Antiterorista, este capabil sa raspunda oricarei amenintari asimetrice de natura terorista. In caz de necesitate, luptatorii antitero ai SRI pot ajunge in maximum doua ore oriunde in tara“, a spus Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI. Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I este una dintre cele mai mari constructii hidroenergetice din Europa si cea mai mare de pe Dunare, asigurind 12 la suta din productia energetica nationala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS