12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotografii profesionisti sint nemultumiti de concurenta neloiala

Fotografii profesionisti sint nemultumiti de concurenta neloiala

Toate persoanele care desfasoara activitati independente trebuie sa detina autorizatie de functionare, conform Legii nr. 507/2002. In cazul fotografilor, acestea au fost emise in anul 1990 si expira la 1 iulie 2004.

„Doar zece la suta dintre colegii nostri sint autorizati. Ceilalti comit evaziune fiscala, insa nu sint sanctionati. De la 1 iulie, situatia va continua. Eu practic aceasta meserie cu mult inainte de 1989 si nu voi renunta niciodata, chiar daca nu mai este rentabila. Aici nu este vorba de reprofilare. Daca azi faci fotografii, miine nu poti sa produci masini agricole. Pentru a beneficia de calitate, craiovenii trebuie sa inteleaga ca au nevoie de profesionisti si nu de amatori“, a spus indignat un fotograf profesionist.

Pentru noile atestate care vor fi emise se vor solicita acte care sa dovedeasca studii de specialitate in domeniul fotografiei.

Fotografii care doresc sa intre in legalitate trebuie sa stie ca pentru organizarea si desfasurarea activitatilor economice pe baza liberei initiative este nevoie sa indeplineasca anumite conditii: solicitantul sa fi implinit 16 ani, cu exceptia celor care desfasoara activitati economice in mod independent sau a reprezentantilor asociatiei familiale, care trebuie sa fi implinit 18 ani sa dovedeasca starea sanatatii cu certificat medical eliberat in conditiile legii sa le permita desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia; sa aiba calificarea necesara. Trebuie sa existe autorizatie speciala emisa de organele competente, potrivit legii, iar solicitantul sa nu fi fost condamnat prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva pentru savirsirea infractiunii prevazute la art. 281 din Codul Penal, a altor infractiuni privind regimul legal stabilit pentru unele activitati economice sau a infractiunii de fals. Fara obtinerea autorizatiei, fotografii trebuie sa stie ca se afla in ilegalitate si pot fi sanctionati.

„Tot mai multi amatori au invadat piata craioveana de fotografii. Oricum, cererea este mai scazuta fata de anii trecuti. Cauza principala este pretul modic al aparatelor de fotografiat. Acum, oricine poate sa faca o poza la o petrecere sau la un botez. Ceva bani mai ies din pozele realizate la nunta pentru ca viitorii soti doresc fotografii cu adevarat profesioniste. In rest… In ceea ce priveste vechile ateliere foto, acestea sint falimentare. In primul rind le-au plecat specialistii, iar in al doilea rind preturile lor sint batute in cuie, neputind fi negociate ca la noi“, a declarat Victor S., un alt fotograf autorizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS