21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazvan are nevoie de 15.000 de euro ca sa traiasca

Razvan are nevoie de 15.000 de euro ca sa traiasca

Razvan Constantin Olea are 16 ani si este din Craiova. In prezent, este elev la Colegiul National „Carol I“, in clasa a IX-a. In urma cu doi ani, i-a fost depistat cancer la piciorul sting. Acesta i-a fost amputat, insa metastaza s-a extins la plamini. Dupa doua interventii chirurgicale in zona pulmonara, acum are nevoie de 15.000 de euro pentru o deplasare in strainatate, care i-ar putea salva viata. Colegii de la liceu se zbat pentru a face rost de bani si pentru a-i oferi o raza de speranta lui Razvan.

In urma cu doi ani, viata lui Razvan decurgea normal. In noiembrie 2003 insa a inceput cosmarul care avea sa isi puna amprenta asupra destinului sau. „La sfirsitul anului 2001, baiatul a inceput sa se plinga ca il doare piciorul sting. Initial, nu i-am dat importanta, dar treptat durerile s-au accentuat, in decembrie aparindu-i in zona genunchiului un hematom. Ingrijorati, am mers la medic, care i-a facut o radiografie. Atunci, s-a observat aparitia deformarii tumorale a articulatiei genunchiului sting. Situatia s-a agravat si am fost nevoiti, in luna ianuarie 2003, sa mergem la Spitalul de Ortopedie «Foisorul», unde, in urma biopsiei, s-a stabilit diagnosticul: osteosarcom fibroblastic de malignitate inalta. Vestea ne-a luat prin surprindere. Nu puteam crede ca baiatul nostru are cancer la picior“, a spus cu tristete Liviu Olea, tatal baiatului.

De ziua tatalui sau, Razvan a ramas fara un picior

Viata lui Razvan s-a schimbat din momentul in care a aflat ca este bolnav de cancer. Lupta cu aceasta boala a inceput-o in ianuarie 2002, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu“, Sectia oncopediatrie, urmind un tratament cu citostatice. Baiatul era in clasa a saptea. Dorinta lui era sa urmeze Colegiul National „Carol I“ si sa devina informatician. Pentru aceasta, trebuia insa sa studieze mult. Conform indicatiilor medicilor, amputarea piciorului era necesara pentru a-i oferi lui Razvan o speranta de supravietuire. Astfel, prima interventie chirurgicala a avut loc chiar de ziua tatalui sau Liviu, amputindu-i-se o treime din partea superioara a femurului sting.

„Razvan a fost de la inceput un baiat foarte puternic. Din momentul in care i s-a depistat cancerul a aprofundat toate datele necesare pentru lupta impotriva bolii. Nu a renuntat niciodata la visul sau si a continuat sa invete pentru a urma un liceu bun, apoi facultatea de informatica. Atit profesorii, cit si colegii i-au fost aproape, facindu-l sa nu se simta nici un moment respins. Inca de mic era pasionat de informatica, asa ca am i-am cumparat un calculator“, a continuat Liviu Olea.

Din pacate, cosmarul nu se terminase. Desi continua tratamentul, in septembrie acelasi an, in urma consultatiei ortopedice realizate de prof. dr. Dinu Antonescu, apare suspiciunea de recidiva locala la nivelul bontului de amputatie. Suspiciunea se confirma. Mai tirziu se realizeaza un nou examen la plamini, constatindu-se existenta metastazei pulmonare si pleuro-parietale. In aceasta situatie, medicii propun dezarticularea membrului inferior sting. Sperind intr-un miracol, parintii resping ideea.

„Nu pot sa-mi gasesc un loc de munca pentru a-mi ajuta fiul“

Situatia financiara a familiei Olea este dramatica de cind Liviu si-a pierdut locul de munca. In prezent, Irina, mama lui Razvan, este singura care aduce bani in casa. Liviu Olea incearca sa-si sprijine moral familia, el neavind nici o sursa de venit. De cite ori vorbeste despre Razvan se emotioneaza, ochii tristi tradind suferinta.

„Sotia lucreaza la Departamentul personal din cadrul Salubritatii. Avem noroc ca are colegii si sefii foarte intelegatori. De cite ori a lipsit ar fi putut-o concedia. Ei au sustinut-o insa mereu.

In privinta mea, situatia este grava. Sint de meserie inspector economist. Cit timp am lucrat, ne descurcam foarte bine financiar. Dupa ce s-au facut restructurari, am lucrat si eu pe unde am gasit. De un an stau acasa pentru ca nimeni nu ma primeste. Sint in stare sa fac orice pentru a cistiga cinstit un ban. Nu pot sa-mi gasesc un loc de munca, pentru a-mi ajuta fiul. M-am gindit sa string ceva bani pentru a merge in strainatate sa muncesc. Poate acolo mai am o sansa sa-i ofer lui Razvan o speranta. Rugamintea pe care o adresez este catre patronii de firme. Nu le cer pomana, ci doar un loc de munca“, a incheiat Liviu Olea.

Suferinta nu se terminse pentru ca a doua interventie chirurgicala a fost realizata in luna mai a acestui an la plaminul sting afectat. De ziua lui, Razvan a suportat o noua operatie, de data aceasta la plaminul drept.

Razvan are o pofta de viata de invidiat

Dupa ce a intrat cu brio la Colegiul National „Carol I“, desi se lupta cu cancerul, Razvan a reusit sa isi faca multi prieteni. Colegii de liceu il simpatizeaza si incearca sa-l ajute sa stringa 15.000 de euro necesari pentru realizarea operatiei in strainatate.

„Este un baiat foarte destept si are o pofta de viata de invidiat. Toti colegii il iubim foarte mult si incercam sa-l ajutam. De aceea am fost pe la diverse firme pentru a cere bani, dar nimeni nu ne-a ajutat. Nu puteam sa stam cu miinile in sin si ne-am decis sa realizam o piesa de teatru, iar banii strinsi pe bilete sa-i dam lui Razvan. Proiectul a fost initiat, mai multi colegi lucrind pentru punerea in scena a piesei «Steaua fara nume». Din pacate, saptamina trecuta am renuntat pentru ca nu am reusit nici macar sa stringem bani pentru decor. O alta idee pe care o avem este un concert Vama Veche la Casa Studentilor. Deja am discutat cu baietii si au fost de acord sa tina concertul la jumatate de pret. Am facut calcule, dar avem in continuare nevoie de sponsori“, a spus Andreea Gofita, una dintre colegele lui Razvan.

Suma adunata pina in prezent este insignifianta, neputind acoperi costul operatiei si al deplasarii in strainatate. Razvan si parintii sai sint increzatori si spera sa se gaseasca oameni cu suflet care sa-l ajute sa traiasca. Contul in care se pot vira banii este 459000145301, BCR, sucursala Jiul. Nu uitati ca, fara ajutorul vostru, Razvan nu va putea deveni un informatician de succes si, mai ales, nu va trai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS