Acasă Actualitate Florentina aduna bani pentru un buletin nou

Florentina aduna bani pentru un buletin nou

Costache Florentina spune ca este din Valea Stanciului. Are 39 de ani si cerseste in Gara Craiova de mai bine de o luna. Isi face veacul prin gara, alaturi de ceilalti boschetari. Barbatul ii este pe la Poiana Mare. Are doi copii: Viorel, de 11 ani, si o fetita de trei luni, Alexandra Florentina. De copii are grija sora ei, care are casa. Pe ea insa nu vrea sa o tina. A dat-o afara de citeva ori. „Nu pot sa-mi gasesc ceva de lucru pentru ca nu pot sa merg bine. Si mi-e mina moale. Nu ma ia nimeni nici la dat cu sapa“. Aciuata intr-un colt, asteapta. Daca ii da cineva un banut, bine. Daca nu, asta e.

Cu boala s-a ales din cauza frigului. A fost prin spitale, dar nu s-a vindecat. Noaptea doarme prin subsolurile blocurilor de linga gara. Se duce tirziu, cind e intuneric, pentru ca locatarii o gonesc atunci cind o vad. Ii e frica de ceilalti cersetori. I s-a intimplat sa ramina fara agoniseala de peste zi.

Florentinei ii trebuie bani pentru un buletin nou. Cel vechi nu mai e bun si femeia nu poate sa-si ia ajutorul de handicapat dat de stat. Buletin ii mai trebuie si pentru altceva. I-a spus ei cineva ca daca are buletin poate sa plece din Romania pentru ca in alte tari cersetorii cistiga bine. Unii au venit cu bani multi si si-au facut case. Aici lumea e saraca, nu are bani. O singura data a primit bani multi, zice ea. O doamna bine imbracata i-a dat cincizeci de mii.

„Am omorit doi ministri“

Intre timp apare un barbat cu un buchet de flori intr-o mina. Vrea sa le vinda si cere bani. Zice cu mindrie: ,,Si eu sint boschetar. Cu mine nu vorbesti?“ Vrea neaparat bani. Miroase a bautura. Florentina nu mai vorbeste, e speriata. Barbatul spune ca vrea sa plece la Bucuresti si apoi la Iasi. Are afaceri. Sustine ca a facut douazeci de ani de puscarie pentru ca a omorit doi ministri pe vremea lui Ceausescu. Intr-un tirziu pleaca bodoganind. Florentina incepe sa zimbeasca. Il stie bine. Si el isi face veacul prin Gara Craiova. Nu vrea sa vorbeasca despre el. Sta linistita linga tomberon. Mai are putin si termina de adunat banii. O sa aiba buletin nou.

Exit mobile version