17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de milioane de lei pe un hectar de tutun

Zeci de milioane de lei pe un hectar de tutun

Cel mai mare profit obtinut pe un hectar de teren cultivat in judetul Dolj se inregistreaza la cultura de tutun. Familia primarului din Mirsani, Constantin Ghencioiu, a cultivat anul trecut doua hectare de teren cu tutun si, cu subventia acordata de guvern, a obtinut un profit net de 77 de milioane de lei pe hectar. In urma cu doi ani, o societate americana cu sediul in Bucuresti a aflat ca la Mirsani ar fi cel mai bun pamint pentru cultivarea tutunului de calitate cerut de firma Phillip Morris. Au inceput cu probele de sol, pe care le-au recoltat din fiecare tarla si le-au trimis unor laboratoare din strainatate, care au confirmat banuiala: nisipurile de la Mirsani erau tocmai ce le trebuia. Pentru a cistiga increderea proprietarilor de teren, reprezentantii societatii bucurestene au adus gratuit saminta de tutun pentru producerea rasadurilor, substantele de intretinere a culturii, uscatoatele de tutun si intreaga tehnologie de producere a rasadurilor, mult diferita de cea traditionala, folosita de mai multi ani de locuitorii din Mirsani. Anul acesta, proprietarii a 40 de hectare de teren au acceptat sa lucreze, iar proprietarii a zece hectare au dat pamintul in arenda societatii pentru aceeasi cultura. Dupa uscarea tutunului si sortarea pe 20 de calitati, in functie de culoarea si marimea frunzelor, intreaga cantitate obtinuta a fost achizitionata de societate si transportata in Italia.

Sumele obtinute de cei care au acceptat cultivarea in acest sistem au depasit cu mult asteptarile oamenilor. Toate rasadurile pentru cele 50 de hectare de cultura sint obtinute in solarii, pe suporti de material expandat ce pluteste pe pinza de apa.

Remi Marian Radut, tinarul de 29 de ani angajat sa ingrijeasca rasadurile din curtea fostului CAP, a spus: „De cind ma stiu pun tutun. Am crescut punind tutun. Am invatat repede cum sa folosesc pesticidele si ingrasamintele speciale ca sa pot sa ingrijesc bine rasadurile. Din tot ce se cultiva la noi, tutunul este cel mai profitabil pentru ca societatea asta, care ne da ce avem nevoie, a luat kilogramul de tutun superior cu 47.000 lei si a si platit la timp. Anul trecut au angajat pentru sortare 30-40 de femei din sat, pe care le-au platit trei luni, cit a durat sortarea. Speram ca si anul acesta sa-i mearga bine tutunului si sa cistigam toti“. Experienta de la Mirsani demonstreaza inca o data ca de pe urma viciilor se cistiga intotdeauna bani frumosi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS