Acasă Actualitate Capra vecinului e la mare pret in campania electorala

Capra vecinului e la mare pret in campania electorala

Din patru in patru ani, in perioada campaniei electorale, in toate satele Doljului se aprind spiritele, se infiripa brusc simpatii politice bazate pe un loc in fata pe listele electorale, incep turnatoriile si aducerile aminte, se cauta simpatizanti si posibili votanti, iar norocosii de pe listele afisate la primarie incep sa salute lumea din sat. Aspirantii care nu au incaput pe listele de partid se declara dintr-o data dispusi sa lupte pentru binele satului si al comunitatii si incep sa imprastie tot felul de zvonuri pe care nu si le asuma niciodata, dar si-ar dori, in caz de izbinda, sa se stie ca au pus si ei umarul.

23 de ani primar si tot mai pune tutun!

Constantin Ghencioiu, primarul Mirsaniului, a crezut, la revolutie, ca n-o sa scape fara sa fie jupuit. Fusese 19 ani primar si atunci s-a vazut dintr-o data fara obiectul muncii. A trecut vremea, a cules in citiva ani tutunul si in urma cu patru ani iar si-au adus oamenii aminte de el. S-a intors la primarie pentru un mandat pe care, spune el, nu l-a petrecut degeaba. Lumea, ca lumea, si-a vazut de cartofi, de pepeni si de tutun pina acum, in campanie. „N-a contat ca eu am fost primar. Familia mea a pus tutun in fiecare an si mai pune doua hectare de tutun si anul asta, chiar daca este an electoral. Politica nu tine de foame daca nu ai nimic in traista. Anul trecut, pe un singur hectar de teren, familia mea a cistigat 70 de milioane de lei, bani ramasi dupa scaderea cheltuielilor. In timp, averea creste, iar unii mai cred ca doar din furat te poti imbogati. Altii cred ca din salariul de primar de comuna iti ridici palate si poti sta linistit in scaun patru ani, ca iti curg plocoanele girla. Daca aceia care gindesc asa ar fi macar pentru o zi primar sa vada ca din putinii bani publici nu poti sa misti un leu pentru altceva decit au fost alocati, atunci s-ar lasa de candidatura. La comuna nu se fac lucrari mari, nu se organizeaza licitatii rasunatoare, asa ca nici macar loc de banuieli nu prea exista!“, a spus Ghencioiu, mihnit din cauza proaspetelor talente scriitoricesti care exerseaza reclamind.

Uneori, gaina cinta cocoseste

„Cind gaina cinta cocoseste e vai de capul cocosului“, a spus un batrin din Mirsani, prea ocupat cu pamintul ca sa bage in seama politica. Florica Stoica, educatoare la Gradinita nr. 1 din Mirsani, observa insa orice miscare cu tenta electorala, mai ales de cind sotul sau, inginer agronom, s-a suparat pe o lista de partid in care figura la pozitia 6 si a virat-o la alt partid, unde n-a mai incaput deloc. In scrisoarea pe care ne-a adresat-o si in care-l acuza pe actualul primar de tot felul de lucruri pe care e bine sa le trecem sub tacere ne relateaza un fapt care ne-a stirnit nedumerirea. Doamna educatoare ne-a scris ca primarul a dispus sa se repare si sa se zugraveasca gradinita, imediat dupa Pasti, ca sa vada lumea ca face si el ceva. Educatoarea, care a tinut sa sublinieze ca nu face nici un fel de politica, a spus: „Sotul meu a fost un inginer agronom foarte bun si el a iesit la pensie fara sa fure nimic si nu a facut avere.

Astia au furat de s-au imbogatit. N-am avut pamint in pod la gradinita pina anul trecut si nici doua rinduri de geamuri la ferestre. Sotul meu e un om atit de cinstit! A fost in partid cu primarul si el a vazut de mult ca nu e de el, dar a zis sa vada daca are obraz. Cind a facut listele de consilieri, el a zis ca ordinea e alfabetica si sotul meu era pe locul 14. Si cit l-a ajutat! Atunci s-a dus la alt partid si nici macar nu e pe listele de consilieri. Asta e dovada ca nu pentru milionul ala pe care-l lua ca si consilier se ducea sotul meu! Sotul meu picteaza si l-a ajutat foarte mult pe primar. Toata lumea ii zicea sa plece de la ei. Nici n-am cuvinte sa va spun ce oameni sint astia ca stie tot satul, dar le este frica sa spuna. A adus politia sa ma ameninte ca, cica, l-as dracui eu si eu nici nu dracui! Sa spuna copiii astia daca dracui eu! Am dat la copii niste pungi de plastic cu sigla PUR, dar nu pentru sigla, ca nu ma interesa, chiar daca sotul meu s-a dus la partidul asta. Le-am dat pentru sintagma «Sa fii om, copilul meu!». Vi se pare ca are asta treaba cu politica si cu campania? Sa ma dea afara din gradinita! Sa vedem ce am facut! Nu vreau decit dreptatea pentru ca sotul meu a fost un om cinstit toata viata“.

Unele partide fac campanie electorala in gradinite

In luna martie anul acesta, cele trei educatoare ale Gradinitei nr. 1 din Mirsani au adus la primarie un referat prin care solicitau repararea gradinitei deoarece in luna mai urma sa se desfasoare un cerc pedagogic in localul gradinitei. Referatul a fost semnat si de educatoarea Stoica Floarea, care era tocmai cadrul didactic ce urma sa sustina lucrarea. Pentru ca nu au putut fi gasiti banii necesari, lucrarile au inceput dupa Pasti si s-au terminat saptamina trecuta. Primaria a rezolvat problema la timp pentru ca educatoarea Floarea Stoica sa-si sustina lucrarea in conditii onorabile. Primarul Constantin Ghencioiu se intreaba nedumerit: „Daca nu voia sa zugravim gradinita, de ce a facut referatul? Daca am zugravit-o, de ce ne reclama? De altfel, stiu care este problema doamnei. Sotul dinsei, care este agronom pensionar si care si picteaza, a fost in partid cu mine si s-a suparat de cind am facut listele de consilieri. Era pe locul sase si i-am spus sa aiba rabdare ca mai este pina la alegeri. Cind la spectacolul de Pasti s-a citit lista cu consilierii, el figura pe locul 14 ca erau trecuti in ordine alfabetica si atunci s-a suparat. A aruncat cu carnetul de partid si s-a dus la alt partid, care nu l-a pus nici macar pe locul 14. Imi daduse un tablou pictat de dinsul. Chiar daca e agronom, picteaza frumos si cind s-a suparat mi l-a cerut inapoi. Eu cred ca doamna educatoare are o problema. Daca a ajuns pina acolo incit a dat copiilor prescolari din gradinita pungi de plastic goale cu sigla partidului la care s-a dus sotul sau! Cind a intrebat-o directorul scolii daca stie ca nu are voie sa imprastie materiale electorale in gradinita, a inventat tot felul de motive. Ma dracuie in sat, vorbeste ca sint hot, spune lumii sa nu ma mai voteze. Seful de post a rugat-o sa nu ma mai dracuie ca se gaseste unul sa se puna martor si atunci va fi nevoit sa o amendeze. Pe urma, a zis ca l-am trimis eu pe sef sa o intimideze. Are probleme!“, a spus Constantin Ghencioiu.

Doamna educatoare Stoica pare cel mai tare stilp al opozitiei, neinregimentata politic, traind campania electorala la cote maxime si vrea sa-i educe pe copiii de gradinita in spirit civic, dupa cum afirma. Si chiar daca spune ca nu o intereseaza decit binele comunitatii, daca ar muri capra vecinului ar fi dispusa sa zimbeasca macar din coltul gurii.

Exit mobile version