21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumarul asistentilor maternali a crescut semnificativ

Numarul asistentilor maternali a crescut semnificativ

Numarul craiovenilor care doresc sa devina asistenti maternali este in crestere, in prezent existind peste 210 persoane care practica aceasta meserie. „In ultimul an am primit tot mai multe cereri de angajare in domeniul asistentei, numarul personalului crescind semnificativ. De exemplu, in 1997, cind s-a infiintat serviciul, existau doar sapte asistenti. Obligatia noastra este de a le acorda atentie tuturor, chiar daca doar unii dintre ei sint cu adevarat interesati sa se ocupe de copii“, a declarat Marinela Zana, sef Serviciu „Alternativa de Tip Familial si Prevenirea Abandonului“, din cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj.

Asistenti maternali pentru bani

Salariul mare i-a convins pe craioveni ca pot face bani si ajutindu-i pe altii. Asistentii maternali sint angajati cu carte de munca si, pe linga salariul de baza, primesc sporuri suplimentare de 15 la suta pentru stres, 25 la suta in cazul in care au grija de doi copii si 25 la suta in cazul in care copilul are un handicap. Pentru a deveni asistent maternal trebuie urmati totusi citiva pasi, sub privirile atente ale Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj.

Dupa primirea dosarului, personalul Directiei verifica daca sint indeplinite conditiile stipulate de lege, cum ar fi existenta garantiilor materiale si morale, persoana netrebuind sa detina cazier juridic si nici certificat de boli cronice transmisibile. In cazul in care testul este trecut cu brio, urmeaza o ancheta psihologica pentru a se vedea daca exista devieri de comportament. Pregatirea profesionala, in urma careia se invata temeinic tot ce trebuie stiut despre cresterea unui copil, incheie examenul.

„Au fost si cazuri in care dosarele au fost respinse. Unii veneau doar ca sa ia bani de pe urma orfanilor. Cum am fi putut sa angajam un om care el insusi reprezenta un caz social? Din cauza salariului, care este destul de bun, foarte multi doresc sa ingrijeasca un copil al nimanui. Cred ca este usor sa-l creasca si sa-i ofere sprijin moral. Spre exemplu, o femeie a trecut cu bine de toate testele, dar la proba practica a picat“, a continuat Marinela Zana.

Dupa virsta de 18 ani, orfanii ajung pe strada

Copiii orfani sint in grija asistentilor pina la virsta de 18 ani si locuiesc in casele acestora. Ei primesc lunar anumite sume de bani, care sint gestionate de ingrijitor: alocatia de plasament in valoare de 670 de mii de lei si alocatia de stat de 210 mii de lei. Din ianuarie 2004, conform noilor modificari, micutii primesc, in functie de virsta, si o remuneratie pentru echipamente, jucarii si articole scolare.

„Au fost situatii in care copiii care erau in plasament au reclamat comportamentul adultilor care ii ingrijau. In unele cazuri, s-a constatat ca asistentii erau vinovati, fie ca nu ii ingrijeau cum trebuie, fie ca se purtau urit cu ei. Craiovenii in cauza au fost sanctionati. Intr-un caz chiar am retras un atestat pentru o persoana care a trimis copilul, pe care il avea in grija, la o scoala contrara religiei lui“, a incheiat Marinela Zana.

Statul ofera ajutor copiilor institutionalizati decit pina la virsta de 18 ani, dupa care sint lasati sa se descurce singuri. In cele mai multe cazuri, ei ajung pe strazi, de foarte putine ori urmind o institutie de invatamint si putind pasi cu dreptul in viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS