Vinzarea laptelui in bidoane de plastic ar trebui interzisa

Autori


• Citeva sute de animale din Dolj sint infectate anual cu leucoza • Specialistii nu s-au pus inca de acord daca leucoza genereaza sau nu leucemia la om

Leucoza enzootica a bovinelor este un virus care se transmite prin contact direct sau pe cale transplacentala. Anual, sute de animale infectate cu leucoza sint sacrificate. Anul trecut, in Dolj au fost sacrificate peste 300 de vite, iar in primele luni ale lui 2004 numarul vacilor infectate cu leucoza a ajuns deja la 60. In Romania, leucoza enzootica a bovinelor este monitorizata de aproape patru decenii si in fiecare primavara bovinelor li se fac analize de singe pentru a depista virusul.

„Vacile bolnave sint sacrificate in abatoare, sub supravegherea medicilor veterinari. Taranii ale caror animale s-au imbolnavit primesc despagubiri care pot ajunge de la doua la zece milioane de lei, in functie de greutatea si de rasa animalelor. Iar carnea obtinuta poate fi introdusa in consum dupa ce a fost supusa unui tratament termic“, a spus Ioan Doanta, seful Inspectiei Sanitar- Veterinare si Siguranta Alimentelor (ISVSA) Dolj.

Animalele infectate cu leucoza incep sa scada in greutate, productia de lapte este din ce in ce mai redusa, iar la nivelul tesuturilor limfatice apar tumori. Proprietarii care nu respecta programarile medicilor veterinari de a testa vacile in vederea depistarii virusului risca sa primeasca amenzi cuprinse intre patru si opt milioane de lei.

Problema este ca simpla sacrificare a animalelor nu este suficienta pentru stavilirea epidemiei de leucoza. S-a demonstrat stiintific ca virusul are capacitatea de a se transmite prin singe, sperma, lapte, excremente, saliva, secretii traheo-bronhice etc. si ca poate supravietui mai multi ani intr-un mediu contaminat, cum ar fi un grajd, un bidon nespalat sau o pasune. De aceea, dupa eliminarea din efective a tuturor animalelor bolnave este obligatorie luarea unor masuri speciale de decontaminare a gospodariilor.

Este posibil ca laptele sa fie infectat cu leucoza


Comercializarea laptelui dulce in bidon de plastic incalca toate normele sanitar-veterinare in vigoare. Cu toate acestea, in toate pietele supravegheate de veterinari se vinde fara nici o retinere lapte in astfel de recipiente. Ba, mai mult, laptaresele au propria retea de clienti, carora le duc lapte zilnic sau saptaminal direct acasa. Pentru ca se pune accent pe aspectul vinzatorului si mai putin pe calitatea marfii, nu se gindeste nimeni ca este posibil ca laptele sa fie infectat cu leucoza si nici un cumparator nu solicita comerciantului carnetul de sanatate al animalului. „Noi, cum ii prindem in piata fara carnetul de sanatate al animalului, cum ii amendam. Pentru a-si lua masuri suplimentare de protectie, consumatorii pot solicita comerciantului sa-i prezinte carnetul de sanatatea al animalului si, daca refuza, sa nu cumpere. Multora insa nu le pasa“, a spus Ioan Doanta. Amenda pentru punerea in consum a laptelui fara avizul medicului veterinar este cuprinsa intre cinci si zece milioane de lei. Un alt aspect de care nu se tine cont este comercializarea laptelui in bidoane de plastic refolosibile. „Este impotriva tuturor normelor igienico-sanitare pentru ca nu se pot dezinfecta corespunzator. Dar, cu toate acestea, nici un taran nu mai vinde lapte in alt fel de recipiente decit de plastic“, a mai spus seful ISVSA Dolj.

Leucoza este un cancer transmisibil?

De-a lungul timpului, numerosi specialisti au incercat sa dezlege misterul acestei boli ciudate, care seamana cu cancerul, dar este foarte contagioasa. Pina in prezent, nimeni nu a reusit sa stabileasca daca boala este transmisibila la om, dar s-au luat, inca din anul 1969, masuri speciale de precautie. Potrivit legilor in vigoare, vacile bolnave de leucoza trebuie obligatoriu sacrificate, iar carnea trebuie sa parcurga un lant tehnologic special, fiind interzisa punerea in vinzare daca nu a fost prelucrata termic, 60 de minute, la o temperatura de minimum 72 de grade.

Laptele infectat cu leucoza trebuie pasteurizat timp de 30 de minute la o temperatura de 85 de grade, iar brinza rezultata trebuie tinuta la maturare minimum doua saptamini. Este, de asemenea, interzisa prin lege comercializarea pentru consum a laptelui infestat sau folosirea lui pentru fabricarea de smintina, iaurt si alte asemenea produse. Toti proprietarii de vite ar trebui sa fie informati cu privire la pericolul pe care il constituie leucoza enzootica si sa anual testul de singe al tuturor animalelor din gospodarie pentru depistarea la timp a virusului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 1 mai 2004

Actualitate

» 14 ore de apa calda pe zi in Craiova
» Candidatul PRM Mihai Dragu este convins ca va ajunge primar
» Sindicalistii din invatamint continua maratonul pichetarii Prefecturii Dolj
» Vinzarea laptelui in bidoane de plastic ar trebui interzisa
» DISTRIGAZ SUD – 10% din somatiile de plata se lasa cu debransari
» 250 de firme slatinene risca sa fie amendate
» Opozitia gorjeana ameninta cu boicotarea alegerilor
» Parcul Central din Bailesti a devenit pasune unde pasc caii
» Primarului Glavan ii ajunge greu cultura la glava!
» Consilierii locali vor sa fie gunoierii Craiovei
» Produse second hand in piata din Bailesti
» Domn’ Semaca gaseste mereu cruci… in legume
» Infanteria Romana a sarbatorit 174 de ani de la infiintare
» Locurile de munca vacante in judetul Dolj
» Conditii inumane de trai la marginea Bailestiului
» O familie cu cinci copii traieste intr-o saracie lucie

Local

» Profesorul Gavrila, prins in flagrant cu spaga in buzunar
» COREMI SA Craiova – evaziune fiscala de peste patru miliarde de lei
» Oamenii de stiinta au descoperit o substanta care ne face nemuritori
» Accident mortal in Mehedinti
» Doi minori orsoveni intentionau sa treaca Dunarea cu pluta
» Doua accidente mortale in aceeasi noapte
» O batrina a fost snopita in bataie de propriul fiu
» Un craiovean a incercat sa introduca ilegal in tara un autoturism

Gorj

» Nicolae Mischie – baronul mitei
» Angajatii UREX incep sa-si primeasca banii
» Judecatorul Duguleanu a colectionat peste 17.000 de cutii de chibrituri
» Violata si ucisa de concubin

Sport

» Am ratat startul, dar ne-a salvat Plesan
» Cu „lanterna“ in ochi
» Un meci care poate da sens derbiului
» „Militarii“ doar s-au antrenat
» „Ceferistii“ s-au distrat cu Juventus
» Rarora nu a fost programata
» Programul etapei a 27-a
» „Echipa de cirnati a lui Rudi“
» Viorel Moldovan s-a accidentat
» „Nu-l dau nici pentru tot aurul din lume“
» Maradona a parasit clinica in care era internat

Opinii

» Scurt voiaj in tara lui Mischie

Top