10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAT Craiova - pierderi financiare de peste 37 de miliarde

RAT Craiova – pierderi financiare de peste 37 de miliarde

Alaturi de regiile de apa si termoficare, Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova inregistreaza pierderi anuale de zeci de miliarde de lei. Astazi, Consiliul Local Municipal pune in discutie si situatia financiara a acestei regii la sfirsitul anului trecut.

Raportul de gestiune si audit financiar pe perioada ianuarie – decembrie 2003 mentioneaza ca RAT Craiova a inregistrat o pierdere de aproape 37,4 miliarde de lei, cea mai mare parte a acestui deficit (24,6 miliarde) inregistrindu-se ca „pierdere de exploatare“. Cauza o constituie atit diminuarea veniturilor proprii ale regiei, cit si micsorarea alocatiei anuale din bugetul municipiului. In plus, o parte din subventiile alocate anul trecut de CLM Craiova (27 de miliarde de lei) a fost folosita pentru plata avansurilor aferente contractelor de leasing financiar. Aferent acestor contracte, incheiate pentru dotarea parcului auto cu minibuze noi, RAT a mai pierdut circa 12,7 miliarde din diferentele de curs valutar nefavorabil.

Actualizarea in lei a datoriilor pentru contractele de leasing aflate in derulare a costat regia 7,8 miliarde de lei in plus, in timp ce dobinzile si creditele bancare contractate s-au ridicat la peste cinci miliarde de lei. Precizam ca in prezent RAT Craiova are incheiate contracte de leasing cu patru societati: ROMSTAL LEASING, DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA SA, AFIN (ROMANIA) SA si DEMIR ROMLEASE SA.

La sfirsitul lui 2003, creantele nerecuperate ale RAT insumau 17,6 miliarde de lei, in timp ce datoriile catre furnizori, banci si fondurile de stat depaseau 180 de miliarde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS