8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Regiile falimentului

Un studiu asupra situatiei financiare pe 2003 a regiilor craiovene de apa si termoficare scoate in evidenta blocajul in care au intrat acestea. Desi sint afundate in datorii, acestea sint scoase pe profit de firmele de audit financiar, intrucit au de recuperat creante de peste 700 de miliarde de lei.

Cele mai mari probleme le are Regia Autonoma de Apa, atit din cauza creantelor nerecuperate, cit si a pierderilor foarte mari inregistrate pe retelele de distributie. Consilierii locali iau in discutie in aceasta saptamina aprobarea situatiei financiare a regiei, cu toate aspectele precizate.

Raportul financiar pe 2003 mentioneaza ca regia are datorii neachitate catre furnizori de 50 de miliarde de lei, cele mai mari debite inregistrindu-se catre Regia de Termoficare (33,6 miliarde), urmata de SC ELECTRICA (7,2 miliarde) si Regia Autonoma Apele Romane (5,7 miliarde). Dar, in acelasi timp, regia inregistra la sfirsitul lui 2003 creante nerecuperate de la beneficiari (populatie si agenti economici) de aproape 119 miliarde de lei. Anul trecut, un control al primariei la regia mentionata calcula ca aceasta are o gaura financiara de peste 18 miliarde, consiliul local propunind la acea data un plan economic de redresare pina la sfirsitul anului. O mare parte din aceasta suma, circa 9 miliarde de lei, s-a acoperit prin renuntarea la tichetele de masa acordate salariatilor. Pina la sfirsitul anului, din cele 3,7 miliarde propuse ca profit s-au realizat doar 1,7 miliarde.

Doar jumatate din apa ajunge la robinetele craiovenilor

Regia recunoaste ca, de fapt, trebuie sa plateasca furnizorilor mult mai multa apa decit factureaza clientilor intrucit, printr-un proiect de hotarire supus dezbaterii consilierilor locali, procentul de pierderi pe reteaua de distributie propus pentru anul 2004 este de 45%. Asta, in conditiile in care normele in domeniu, STAS-ul in vigoare, prevad pierderi maxime de pina la 25%. Cu alte cuvinte, regia plateste cu 20% mai multa apa decit factureaza de la clienti. In referatul de specialitate, se explica si motivele pentru care bugetul public (prin subventiile anuale acordate regiei) suporta plata cantitatii de apa care se pierde: reteaua de distributie este extrem de veche, 40% din lungimea acesteia functionind de peste 40 de ani. Cea mai mare parte a retelei, care masoara 414 kilometri, este din fonta si otel si a suferit coroziuni in timp. Cu toate ca doar putin peste jumatate din apa ajunge la robinetele craiovenilor, conducerea regiei sustine ca procentajul de pierderi propus pentru 2004 este… un real progres, deoarece anul trecut el a fost de 49%.

Litigii intre regii, pentru 50 de miliarde de lei

Nici Regia de Termoficare nu sta pe roze la capitolul financiar. La sfirsitul lui 2003, cuantumul restantelor catre furnizori totaliza 536,2 miliarde de lei, cel mai mare dintre acestia fiind ELECTROCENTRALE (440,3 miliarde). Regia datoreaza SC ELECTRICA 12,1 miliarde de lei. Si aici, blocajul financiar este generat de debitele foarte mari ale populatiei (411 miliarde) si ale agentilor economici (31,2 miliarde), la care se adauga creante nerecuperate.

Cu toate acestea, la sfirsit auditul financiar scoate societatea pe…profit net de 677,5 milioane de lei. Mentionam ca intre cele doua regii raportul a consemnat doua litigii aflate pe rol, prin care Regia de Apa pretinde celei de termoficare despagubiri de 7,3 miliarde (apa nefacturata) si 43 de miliarde reprezentind penalitati pentru plata cu intirziere a datoriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS