14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste extreme la UREX Rovinari

Proteste extreme la UREX Rovinari

• Sapte muncitori au vrut sa se arunce de pe acoperisul uzinei • Pentru ca UREX sa nu intre in executare silita, Alexandru Crisan a virat in conturile AVAB 800.000.000 de lei, stirnind minia grevistilor • Fiecare muncitor are de primit intre 15 si 20 de
milioane de lei, reprezentind salarii restante • Angajatii SC RAUPS SA Rovinari au
intrat si ei in greva • Oamenii sustin ca Alexandru Crisan, care le este, de asemenea, patron, nu le-a mai achitat salariile din noiembrie 2003 • Doi reprezentanti ai sindicatului HIDROMECANICA Brasov au venit la Rovinari, pentru a se solidariza cu grevistii • Daca nu-si vor primi salariile, angajatii UREX ameninta ca vor bloca si calea ferata

Protestul muncitorilor de la Uzina de Reparatii din Rovinari a luat ieri noi forme. In timp ce aproape 500 de oameni blocau Drumul European 79, sapte muncitori s-au urcat pe acoperisul cladirii, amenintind ca se vor arunca. Pentru a demonstra ca intentiile lor sint serioase, angajatii UREX au aruncat de pe acoperis mai multe papusi imbracate in salopete. Oamenii au spus ca, in cazul in care nu le vor fi achitate salariile, se vor arunca de pe acoperis.

Pentru a-i imbarbata, multimea ce bloca Drumul European 79 a scandat lozinci impotriva patronului Alexandru Crisan si a lui Nicolae Mischie: „Ne-au luat banii si-au plecat/Pe noi ne-au infometat!“, „Noi de aicea nu plecam/Pina banii nu ii luam“, „Mischie si cu Crisan/ Ne-au lasat fara un ban!“. Pentru a impiedica producerea unei tragedii, o masina a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a sosit la fata locului.

Sah la muncitori

Alaturi de angajatii de la UREX, in strada s-au aflat ieri si peste 60 de muncitori ai SC RAUPS SA Rovinari, unitate vecina cu uzina de reparatii. Oamenii sustin ca patronul societatii este tot Alexandru Crisan si ca nu si-au mai incasat salariile din noiembrie 2003. Societatea RAUPS are ca principal obiect de activitate executia de reparatii auto, utilaje si prestari servicii.

„Noi avem acelasi patron, Alexandru Crisan. Oamenii au salariile neincasate din luna noiembrie. Fiecare are de primit cite 25 de milioane de lei. UREX are sa ne dea zece miliarde de lei, insa noi nu am vazut nici un ban. Traim din alocatia copiilor. Bani nu primim, dar de muncit muncim in acelasi ritm“, a declarat Doru Aldea, angajat RAUPS.

Vasile Gosa, liderul de sindicat al muncitorilor de la UREX, face drumuri intre Rovinari si Tirgu Jiu, pentru a gasi impreuna cu autoritatile o solutie pentru plata salariilor.

Prefectul de Gorj, Eugen Vilceanu, a spus ca autoritatiile statului au mijloace limitate de a interveni in managementul unei firme private. Pentru ca UREX sa nu intre in executare silita, avind datorii de 72 de miliarde de lei la AVAB, patronatul a virat in conturile Agentiei suma de 800.000.000 de lei. Acest lucru i-a nemultumit si mai mult pe muncitori. Ieri au sosit la Rovinari doi lideri de sindicat de la HIDROMECANICA Brasov, pentru a se solidariza cu grevistii. Daca nu-si vor primi salariile, angajatii ameninta ca vor bloca si calea ferata din apropiere. Ieri, in jurul orei 14.00, muncitorii au deblocat strada, insa si-au lasat pancartele pe acoperisul uzinei, anuntind ca vor reveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS