11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePretul piinii va scadea

Pretul piinii va scadea

O delegatie de investitori francezi analizeaza in aceste zile posibilitatea de a arenda 2.000 ha de teren irigabil pentru infiintarea unor pepiniere de vita altoi si a unor culturi de griu in zonele Bistret si Giubega. Initial, francezii au solicitat 5.000 ha, dar Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj nu a avut suficient teren. „Daca parafam intelegerea, proprietarii ar putea primi in schimb intre 600 si 1.000 kg griu la hectar“, a declarat directorul DADR Dolj, Dan Nedu.

Pina in prezent, DADR a realizat doar 37% din lucrarile agricole de pe o suprafata totala de peste 220.000 ha. „Campania trebuie terminata pina la sfirsitul lunii. Din cauza vremii nefavorabile, lucrarile au intirziat. Cu un debit de 20-25 de litri/mp e greu de lucrat. Sint multe buruieni, dar culturile arata bine“, a mai spus Dan Nedu.

De anul viitor, agricultorii nu vor mai primi subventii

DADR a terminat de impartit subventiile, in valoare de 172 de miliarde de lei, acordate agricultorilor care detin terenuri de maximum cinci hectare, acordind pe 6 aprilie si ultimul milion de lei din cele doua promise de guvern prin OUG nr. 72/2003.

„Pina pe 15 aprilie, DADR a acordat subventii totale de peste 274 de miliarde de lei, urmind ca, pina pe 1 septembrie, sa acorde alte 160 de miliarde pentru intretinerea, fertilizarea, erbicidarea si recoltarea culturilor infiintate in primavara acestui an. Suma totala pentru derularea OUG nr. 72/2003 se ridica la aproape 600 de miliarde de lei. De anul viitor, agricultorii nu vor mai primi subventie pentru hectarul de pamint cultivat, deoarece trebuie sa ne aliniem directivelor Uniunii Europene, care accepta subventii doar pentru asociatiile agricole. De aceea, vom incerca sa-i convingem pe oameni sa intre in asociatii, chiar daca sint reticenti. Pe de alta parte, anul acesta vom avea productie mare la griu. Eu cred ca pretul piinii va scadea pina la toamna. Nu cred ca va creste, macar pina la productia de anul viitor“, a declarat directorul DADR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS