8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreotii nu au voie sa faca parte din birourile electorale

Preotii nu au voie sa faca parte din birourile electorale

Pe listele cu presedintii si loctiitorii celor 111 birouri electorale de circumscriptie propuse de Prefectura Dolj in colaborare cu primarii din judet se regasesc de la paznici, la mecanici auto si agricoli, pina la preoti si diaconi. Este vorba de preotii Eugen Ciugulin de la Parohia Murta, Paulian Fratila de la Parohia Verbita si diaconul Stelian Bota de la Parohia Cirna.

Daca opozitia nu accepta includerea pe lista a paznicilor, a somerilor si mecanicilor auto, cu preotii si diaconii nu este de acord Arhiepiscopia Craiova.

„Preotii care se regasesc pe lista vor fi contactati de Arhiepiscopia Craiovei prin intermediul protopopilor de care apartin si vor fi indatorati sa se retraga. In cazul in care vor fi desemnati sa ocupe una dintre cele doua functii in cadrul circumscriptiilor electorale, datoria lor ramine aceeasi, de a se retrage din exercitarea acestor activitati. Dorinta Arhiepiscopiei Craiova este ca preotii si slujitorii Bisericii Ortodoxe Romane sa nu se implice in activitatile sectiilor de votare si circumscriptiilor electorale care, desi nu au neaparat caracter politic, pot da nastere unor interpretari nedorite“, a declarat Marcel Radut Seliste, coordonator al Centrului Misionar Mass-Media LOGOS al Arhiepiscopiei Craiova.

Ideal ar fi ca din componenta birourilor electorale sa faca parte numai juristi. Dar cum acestia sint greu de gasit de autoritati, legea le permite „sa selecteze si alte meserii“. Conditia prevazuta de lege este ca persoanele propuse pentru functia de presedinte si loctiitor „sa aiba cel putin studii medii si sa nu fie inregimentate politic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS