10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentiile imobiliare din Oltenia - la un pas de dezastru

Agentiile imobiliare din Oltenia – la un pas de dezastru

Afacerea de intermedieri imobiliare pare profitabila, nu necesita investitii mari, este nevoie doar de o garsoniera si un telefon. In fiecare cartier exista cel putin patru-cinci firme de intermedieri imobiliare. Nu se stie cu siguranta cite dintre acestea functioneaza efectiv. Anul trecut, o data cu accesul cetatenilor la creditele ipotecare, au fost multi cumparatori, piata fiind activa. De citeva luni, activitatea pare sa fi incetat. „O agentie buna face cam o tranzactie pe luna in aceasta perioada, comparativ cu trei-patru in celelalte luni. Din activitatea imobiliara nu se mai pot face bani, ci doar sa cistigi o piine“, declara Ion Rosu, membru fondator UNAI. Aceasta situatie a fost generata si de increderea scazuta a oamenilor in agentiile imobiliare. „Au fost cazuri cind oamenii s-au trezit cu banii dati si fara casa. De aceea, este bine ca, atunci cind apeleaza la o agentie imobiliara, sa se caute referinte despre aceasta, in primul rind sa fie afiliata unei organizatii“, avertizeaza Nicolae Patrascu, director executiv al UPAI (Uniunea Patronala a Agentiilor Imobiliare).

Haos legislativ

Principala asociatie care a avut pina in prezent controlul agentiilor imobiliare a fost UNAI. Infiintata prin Ordonanta nr. 3/2000, Uniunea s-a desfiintat prin sentinta judecatoreasca trei ani mai tirziu, ca urmare a contestatiei depuse de ARAI (Asociatia Romana a Agentilor Imobiliari). Aceasta sustinea ca ordonanta guvernului era neconstitutionala, deoarece incalca dreptul la libera asociere. Anterior sentintei, Uniunea s-a transformat in UPAI, dar nici o alta ordonanta nu a reglementat situatia, astfel incit, in prezent, piata imobiliara se imparte intre mai multe asociatii care-si revendica suprematia. „In Oltenia, sub umbrela UPAI avem 89 de agentii imobiliare. Intentia noastra este de a civiliza piata si de a aduce un standard ridicat de calitate in relatia client-agentie. Agentii trebuie sa urmeze cursuri, dupa care obtin o diploma. Noi acordam consultanta agentiilor si incercam sa le facem sa intre in Uniune, pentru ca astfel si increderea oamenilor va creste“, spune Nicolae Patrascu. Neoficial, aproape 400 de agentii imobiliare activeaza in Oltenia, dar multe si-au incetat demult activitatea. In prezent, agentiile afiliate UPAI nu stiu daca pentru comisioanele incasate trebuie sa aiba casa de marcat. Cert este ca trebuie sa emita factura fiscala. „Noi am facut o sesizare catre Ministerul Finantelor pentru a sti daca ne trebuie case de marcat, dar nu am primit nici un raspuns. De aceea, recomandam persoanelor care nu primesc factura de la agentii sa ne sesizeze“, mai spune Nicoale Patrascu.

Pina la reglementarea situatiei, intre uniunile din tara se da o lupta apriga pentru recunoasterea de catre autoritati ca partener de dialog. „Oricum, abrogarea Ordonantei nr. 3/2000 trebuie inlocuita cu un alt act“, concluzioneaza Patrascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS