14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii vor primi medicamente doar pe bani

Bolnavii vor primi medicamente doar pe bani

Bolnavii gasesc din ce in ce mai greu medicamente compensate si gratuite. Motivul il constituie faptul ca majoritatea farmaciilor au terminat inca din primele zile ale acestui an plafoanele alocate la medicamente. Farmacistii doljeni au tras un semnal de alarma la vremea aceea, cerind suplimentarea fondurilor si amenintind ca, in caz contrar, vor da medicamente bolnavilor doar pe bani. Scandalul a ajuns pina la Ministerul Sanatatii, care a promis ca va rezolva problema la rectificarea de buget din aceasta primavara. Intre timp, numarul farmaciilor care isi mai pot permite sa elibereze medicamente gratuite si compensate s-a redus drastic.

Dintre cele 85 de farmacii care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, doar 34 mai onorau la inceputul lunii retetele gratuite si compensate. Unul dintre cei mai importanti furnizori de medicamente, OLFARM, a sistat livrarea de medicamente gratuite si compensate de la 1 aprilie prin 13 dintre cele 15 farmacii din reteaua proprie, eliberind medicamente compensate si gratuite doar prin farmaciile din Bailesti si Sadova. Motivul acestei masuri radicale il constituie, potrivit reprezentantilor OLFARM, sumele foarte mari, de peste sase miliarde de lei, pe care societatea le are de recuperat pentru medicamente compensate si gratuite eliberate anul trecut peste plafonul alocat, la care se adauga 200 de milioane de lei, depasiri la medicamente gratuite, acumulate in primele doua luni ale anului in curs.

Cardiacii stau la cozi sa prinda medicamente compensate

La polul celalalt se afla farmacii ca Pharma Plus din Craiova, care nu si-au terminat cota alocata. Pharma Plus mai avea insa bani doar pentru compensate. Un motiv suficient pentru ca oamenii sa se inghesuie in aceasta unitate pentru

a-si cumpara medicamente. Bolnavii, multi dintre ei ajunsi aici dupa ce au luat la rind fara succes mai multe farmacii din oras, se asaza osteniti la rind. „Sper ca ma ajunge si pe mine rindul si ca n-o sa se termine plafonul inaintea mea, cum am mai patit-o pina acum la alte farmacii. Sint batrin, si cardiac pe deasupra, si nu stiu cit voi mai suporta“, a spus Florea Avram, un craiovean de 72 de ani. Un alt pensionar craiovean, in plus si veteran de razboi, astepta linistit la rind sa-si ia medicamentele de inima. Nicolae Brezovan, de 75 de ani, are dreptul, potrivit legii, la medicamente gratuite, dar ar fi multumit daca ar gasi si compensate. „Trebuie sa iau in fiecare luna tratamentul care face cam un milion de lei. Daca nu as gasi macar compensate, nu mi-as mai permite la pensia pe care o am sa continuu tratamentul si nu stiu ce s-ar intimpla. Noi, pensionarii, am devenit o povara pentru conducatorii astia ai nostri. Cred ca vor sa murim mai repede ca sa scape de noi“, a spus cu tristete Brezovan.

Unele farmacii risca

Farmaciile care mai elibereaza medicamente gratuite si compensate nu vor putea face fata mult timp afluxului nemaiintilnit de clienti. In curind isi vor termina plafonul alocat. Exista insa si farmacii care, chiar daca si-au epuizat plafoanele, lucreaza in depasire. Farmaciile Silfarm si Izvorul Tamaduirii si-au terminat fondurile pentru tot anul, iar Hepamex are deja depasiri de citeva zeci de milioane de lei. Recordul il detine farmacia Edera, care a eliberat medicamente compensate si gratuite de doua miliarde de lei peste cota alocata pe intreg anul, in speranta ca aceste sume vor fi decontate de CAS Dolj.

Reprezentantii CAS Dolj sustin ca exista posibilitatea sa nu le fie decontat nici un ban in plus peste cota alocata. „Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza decit suma contractata. Farmacistii depun retetele lunar la sediul nostru si incaseaza banii dupa trei luni. Se vorbeste despre o suplimentare de la buget a acestor fonduri pentru rezolvarea crizei actuale, insa nu avem nimic oficial, nu exista nici o garantie“, a mentionat Cristina Mindreci, purtatorul de cuvint al CAS Dolj.

Potrivit reprezentantilor CAS Dolj, deocamdata pot sa stea linistiti doar bolnavii inclusi in unul dintre programele nationale de poliartrita reumatoida, hepatita virala acuta, scleroza multipla si stari posttransplant, precum si cei carora li se asigura medicatia prin farmaciile spitalelor – pentru HIV/SIDA, psihiatrie, dializa, diabet, oncologie si TBC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS