22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri SAPARD de peste 3.000.000 de euro pentru infrastructura doljeana

Fonduri SAPARD de peste 3.000.000 de euro pentru infrastructura doljeana

Societatile private din industria alimentara au proiecte de investitii de cinci milioane de euro.

Administratiile locale doljene au obtinut, in ultima luna, aprobari pentru cinci proiecte de investitii in infrastructura (drumuri si alimentari cu apa) prin programul SAPARD, in valoare totala de 3,250 de milioane de euro, adica aproximativ 130 de miliarde de lei.

Este vorba de alimentari cu apa in localitatile Amarastii de Jos – unde valoarea proiectului se ridica la 32 de miliarde de lei, Celaru – 13 miliarde, Bechet – 12 miliarde, Dragotesti – 34 de miliarde si de reabilitarea unui drum in comuna Tuglui – care costa aproape un milion de euro. Aceste finantari se adauga altor doua care se afla deja in curs de derulare, in comunele Almaj si Secu, in valoare de peste 1,8 milioane de euro.

Doljul, aproape de coada listei cu finantari

Daniel Popescu, directorul Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS) 4 Sud-Vest Oltenia, a precizat ca Doljul este, cu doar sapte proiecte de finantare externa depuse pentru reabilitarea infrastructurii, pe penultimul loc din regiune, mai slab fiind Mehedintiul, unde nu s-a depus nici un proiect.

Pe primul loc este Vilcea (cu 28 de proiecte), urmeaza judetul Gorj – unde s-au inaintat 27 de cereri de finantare, a caror valoare depaseste 750 de miliarde de lei, in timp ce in Olt s-au selectat 15 proiecte cu finantare externa. Directorul BRIPS a explicat in parte numarul scazut de proiecte din unele judete prin faptul ca inventarierea domeniului public al localitatilor a aparut in Monitorul Oficial mai tirziu, astfel ca, pina la depunerea cererilor, fondurile se epuizasera.

O alta explicatie ar fi ca administratiile respective nu stiu sa intocmeasca proiecte eligibile. In schimb, fonduri mai consistente au obtinut privatizatii doljeni, suma totala ridicindu-se la aproximativ cinci milioane de euro. Societatile contractante investesc in industria alimentara, in prelucrarea carnii de porc si de pasare si in productia de vinuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS