17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliile locale nu le deconteaza profesorilor cheltuielile de naveta

Consiliile locale nu le deconteaza profesorilor cheltuielile de naveta

In Dolj sint cadre didactice calificate cu statut de suplinitor in scolile din mediul rural, ale caror cheltuieli de naveta nu sint decontate de consiliile locale. Vicepresedintele SIP Dolj, Ion Bebe Cepoi, spune ca numarul acestora este destul de mare, oferind ca exemplu dascalii navetisti de la scolile din Brabova, Carpen, Cleanov, Teasc, Dragotesti, Amarastii de Jos etc. Majoritatea sint tineri, au salarii mici si sint obligati sa scoata bani pentru naveta din buzunarul propriu. De asemenea, mai exista o categorie de dascali care merg la unitatile scolare in localitati izolate cu masinile personale ori asteapta la „ia-ma, nene!“. Cazuri concrete se inregistreaza in rindul cadrelor didactice care merg la scolile din satele Palilula, Vela, Gubaucea, Botosesti-Paia, Gogosu, Argetoaia, Secu si altele. Pentru ca drumurile sint impracticabile, nici o firma de transport in comun nu a fost interesata sa participe la licitatiile pentru obtinerea acestor trasee.

Vicepresedintele Cepoi spune ca, potrivit prevederilor noului Contract Colectiv de Munca, exista obligativitatea decontarii cheltuielilor de naveta de catre consiliile locale pentru personalul didactic calificat. Mai mult decit atit, exista posibilitatea decontarii acelorasi cheltuieli pentru intreg personalul din invatamint. Acesta sustine ca vinovate sint consiliile locale:

„Prevederile legale nu sint respectate de consiliile locale fie din insuficienta fondurilor prevazute la acest capitol, fie dintr-o interpretare eronata a textului, confundind articolul 36 cu articolul 53, alineatul 1, din Contractul Colectiv de Munca. In articolul 36 se prevede ca de decontarea cheltuielilor de naveta «beneficiaza personalul didactic calificat», in timp ce articolul 53 contine sintagma: «personalului din invatamint i se pot deconta de catre consiliul local cheltuielile de naveta». Argumentele unor consilii locale, referitor la faptul ca acest contract colectiv de munca nu ar avea putere de lege, nefiind publicat in Monitorul Oficial, denota superficialitate, ignoranta, sfidare, intrucit articolul 9 din acelasi contract spulbera orice ambiguitate: «Contractul colectiv de munca intra in vigoare la data inregistrarii acestuia». Or, acesta este deja inregistrat la Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, cu numarul 5.521, din 9 ianuarie 2004“.

Cepoi spune ca, in situatia in care consiliile locale nu se vor incadra prevederilor legale, in ceea ce priveste decontarea cheltuielilor de naveta pentru personalul din invatamint, conducerea SIP Dolj este pregatita sa-i actioneze in instanta pe cei vinovati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS