21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajati-i voi, ca va decontam noi...

Angajati-i voi, ca va decontam noi…

Angajatorii care au incadrat in munca absolventi ai unor institutii de invatamint sau someri si care au considerat ca este atit in avantajul lor, cit si al celor angajati sa profite de facilitatea oferita de Asociatia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca au avut o mare „surpriza“. Salariul minim brut pe economie oferit timp de 12 luni angajatorilor pentru fiecare persoana incadrata prin aceasta lege intirzie sa apara.

Legea nr. 76 din 2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stipularea fortei de munca, prin articolele 80 si 85, acorda facilitati absolventilor unei institutii de invatamint, somerilor de peste 45 de ani, precum si somerilor intretinatori unici de familii. Cei care angajeaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamint sau someri de peste 45 de ani primesc, timp de 12 luni, pentru fiecare persoana incadrata, o suma lunara reprezentind venitul minim brut pe tara in vigoare. Daca aceia incadrati in munca sint absolventi din rindul persoanelor cu handicap, cel care-i angajeaza primeste pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare dintre ei, o suma lunara reprezentind 1,5 salarii minime brute pe economie. Angajatorii trebuie insa sa respecte niste conditii pentru a beneficia de acesti bani. Ei sint obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor cel putin trei ani de la data incheierii contractului. Obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu in cazul somerilor de peste 45 de ani sau al somerilor intretinatori de familie este de cel putin doi ani. Daca raporturile de munca inceteaza din cauza angajatorului, acesta are obligatia sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana incadrata in munca, plus dobinda aferenta. Daca raporturile de munca inceteaza din cauza angajatului, prin demisia acestuia, nu se aplica sanctiuni angajatorului.

Banii sint virati cu intirziere

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a inregistrat, in perioada 1 ianuarie – 15 martie 2004, 100 de dosare de angajare din categoria absolventilor si 144 din cea a somerilor de peste 45 de ani. Pina in prezent nu s-au inregistrat abateri de la contractele incheiate intre angajator si angajat. Se pare ca totul decurge conform legii, mai putin banii promisi celor ce ofera locuri de munca. Pina in prezent, plata acestor bani nu a fost facuta decit pentru luna ianuarie. „Am angajat prin aceasta lege doua persoane: un tinar absolvent de facultate si un somer. Am considerat ca poate fi un ajutor reciproc. Statul imi ofera acesti bani, iar eu le pot oferi lor un serviciu. Insa, ultimii bani mi-au fost virati acum o saptamina pentru luna ianuarie. Eu trebuie sa le platesc salariatilor tot felul de impozite, care ajung la un milion si ceva“, a declarat unul dintre angajatori, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Inspectorii AJOFM considera ca aceasta problema se va rezolva si ca vina o poarta si angajatorii, care nu depun la timp declaratiile. „Nu pot sa va spun de ce sint cauzate aceste intirzieri. Daca banii ne intra tirziu in cont, apoi ii viram in trezorerie pentru ca in final sa ajunga in contul angajatorilor… Sa nu-si faca probleme, vor primi banii! La sfirsitul lunii aprilie se vor vira banii pentru luna februarie… In final, intirzierea este doar de o luna…“, a declarat Catalin Dumitrescu, inspector principal AJOFM Dolj. Daca din luna ianuarie pina la jumatatea lunii aprilie este doar o luna intirziere, oare ce s-ar putea intimpla in cazul unei „intirzieri“ mai mari?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS