16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpozitie la Casa de Cultura Bailesti

Expozitie la Casa de Cultura Bailesti

Casa de Cultura „Amza Pellea“ din Bailesti a gazduit luni, sub genericul „Semnul Crucii – motiv decorativ si simbol al sperantei si mintuirii“, o expozitie de pistornice si icoane pe sticla, organizata de Muzeul Cimpiei Bailestilor.

Obiectele prezentate sint foarte vechi, unele datind din secolul VI dupa Hristos, crucile pecetare – din anul 1874 si prescurile – din 1879. „Pistornicele sint obiecte de cult care se folosesc la stampilarea colaceilor si a prescurilor. Pe pistornice sint incrustate semne care demonstreaza continuitatea poporului roman in Oltenia, semne precrestine, dacice si predacice reprezentind insemne ale crucii formate in initialele lui Isus Hristos (IC-XC) si Nica (NI-CA) – viata invinge“, a spus Ion Georgescu, care are o impresionanta colectie personala de pistornice si fragmente ceramice cu simbolul crucii. Aurelia Ciobanu si Petre Ghergu, elevi la Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brancusi“ din Craiova, au expus icoane pe sticla.

La aceste doua vernisaje, au participat un sobor de preoti, primarul orasului, reprezentanti ai primariei si ai casei de cultura. Manifestarea s-a incheiat cu Hora taraneasca, obicei reluat din 1996.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS