21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Creste pretul mieilor

Agitatie mare prin pietele agroalimentare craiovene. Unii sint hotariti sa evite aglomeratia din ultimele zile si deja isi fac cumparaturile, altii mai stau pe ginduri, asteptind o scadere miraculoasa de preturi in ultimul moment, iar cei mai multi doar se uita la marfurile din vitrine, inghit in sec si trec mai departe. Oferta destul de saracacioasa de miei de anul acesta face ca pretul lor sa creasca in fiecare zi cu citeva zeci de mii de lei.

Halele de carne si punctele de sacrificare a mieilor din Craiova sint foarte aglomerate, inca de la primele ore ale diminetii. In timp ce in alte parti nu-i nici picior de miel, in Piata Chiriac se sta la coada pentru sacrificarea animalelor. Preturile au inceput sa urce vertiginos, descurajindu-i pe cei care au venit la piata. „In numai doua zile, pretul mieilor a crescut cu 20-30 de mii de lei. In piata mai poti negocia cu ciobanii si il iei cu 120.000 de lei kilogramul taiat, in schimb, in hala, fara 140.000 de lei nici nu te apropii. Si, daca se merge in ritmul asta, pina in simbata Pastelui se face 200.000 de lei kilogramul de miel“, a spus Stefan Cotoi.

„Am sa cumpar un pui, il bag la cuptor si am rezolvat si … cu mielul“

Comerciantii profita de faptul ca Pastele a picat prea devreme anul acesta si mieii nu au avut timp sa creasca, exporturile au luat amploare si de aceea stabilesc pretul dupa bunul-plac. „Au innebunit cu totii! Unde or vrea sa ajunga cu preturile astea?“, se intreaba nedumeriti batrinii care nu mai stiu cum sa-si imparta pensia ca sa isi acopere toate cheltuielile.

Ilinca Dumitrana, pensionara din Craiova, se invirtea cu o plasa in mina de la un tarc cu miei la altul si se uita nedumerita. „As vrea macar o jumatate de miel, da’ nu cred ca se merita sa dau atitia bani! Am sa cumpar un pui, il bag la cuptor si am rezolvat si … cu mielul“.

Din hala de carne din Piata Centrala tocmai iesea un batrin care tinea in mina niste carne invelita intr-o hirtie. „Nu am cumparat miel pentru ca imi ajunge carnea pe care am cumparat-o“, spune cu ironie amara pensionarul Gheorghe Stanescu, invelind mai bine „perechea de adidasi de porc“, pe care tocmai o cumparase din hala cu 30 de mii de lei kilogramul. „Sint bune ciolanele, taica, sint bune si ciolanele daca ai dinti!“, a spus batrinul, indepartindu-se agale.

Pe linga cei sarmani sint si oameni cu bani, care nu duc grija zilei de miine. Pentru acestia nu conteaza cu cit se vinde kilogramul de carne de miel. Ca sa respecte traditia, vor scoate din buzunar oricit este nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS