21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii - tinta abuzurilor propriilor parinti

Copiii – tinta abuzurilor propriilor parinti

Directia pentru Protectia Copilului (DPC) Dolj, in baza Ordonantei nr. 26/1997, are atributii specifice care-i confera dreptul de a institui masuri de protectie a minorilor aflati in dificultate. Acesti copii pot fi aparati si fara acordul parintilor, in cazul in care acestia sint cei care provoaca abuzul sau in cazul in care refuza sa contribuie la inlaturarea factorilor ce au dus la aparitia maltratarii de orice fel.

In 2002 a fost demarat un proiect intitulat „Centru de prevenire, interventie si recuperare a copilului abuzat“. De la deschiderea acestui centru si pina in prezent s-au inregistrat sesizari privind aproximativ 300 de cazuri de copii abuzati. In zece la suta din aceste cazuri, abuzul a fost facut de parinti aflati in divort care foloseau copiii ca mijloc de manipulare sau de adolescenti care aveau tulburari de comportament. Cele mai frecvente abuzuri sint cele fizice si emotionale. Cele emotionale pot cauza probleme de ordin psihic; copiii pot ramine marcati ca urmare a evenimentelor la care au participat.

Copiii abuzati provin in general din familii dezorganizate, avind parinti cu un nivel redus de instructie si cu venituri scazute. Multi dintre acesti parinti traiesc din alocatiile propriilor copii sau din venitul minim garantat oferit de catre stat, folosind acesti bani pentru a-si cumpara bauturi alcoolice… In urma consumului de alcool, copiii sint loviti cu salbaticie, pedepsiti sau chiar trimisi sa cerseasca. Cei care sesizeaza cel mai frecvent astfel de cazuri sint: unul dintre parinti, in general, mama, institutiile de invatamint, spitalele, politia, rudele victimelor.

Cazuri cutremuratoare

„Centrul de prevenire a abuzului asupra minorilor a fost anuntat de Serviciul de Ambulanta Craiova ca o femeie naste pe strada, linga ea aflindu-se trei copii. Initial, M.C., de 30 de ani, nu a vrut sa colaboreze. In urma examinarii efectuate de medici, s-a constatat ca aceasta sufera de oligofrenie. Cu sprijinul medicilor de la salvare, am reusit sa-i luam pe cei trei copii, in virsta de un an si jumatate, patru ani, respectiv sase ani. Micutii erau murdari, aveau riie si paduchi si locuiau in conditii inumane. Traiau din alocatiile copiilor si din indemnizatia de handicapat. Copiii au fost initial dusi intr-un centru de plasament. Un alt caz la fel de cutremurator este cel al unor copii din zona Calafatului. In urma evaluarii medico-psihologice s-a constatat ca minorii erau abuzati sexual. Cazul era cunoscut la nivelul politiei si al medicului de familie, dar nu se facuse nimic pentru stoparea abuzului. Este foarte grava aceasta lipsa de actiune impotriva factorului abuzator. Baietelul are trei ani, iar fetita, sapte ani.Cei doi minori au fost abuzati de propriul bunic. Se pare ca fetita sufera si de inapoiere mintala. Acesti copii vor fi adusi la centrul nostru, de unde ii vom duce la medic pentru a fi supusi unor investigatii medicale“, a declarat Stanca Nita, sociolog, sefa Centrului de prevenire, interventie si recuperare a copilului abuzat.

„Terapiile tin intre sase si 24 de luni“

In functie de gradul de dificultate in care este gasit copilul, acesta poate fi luat in regim de urgenta, in centre de plasament, unde poate sta intre 15 si 30 de zile. Se asigura evaluarea cazului, stabilirea diagnosticului si a factorilor de risc care au generat abuzul, se propun masuri de protectie corespunzatoare.

Centrul de prevenire, interventie si recuperare a copilului abuzat Dolj, in caz de urgenta, are zece locuri in care copiilor le sint asigurate adapost si cele necesare. Se evita pe cit posibil institutionalizarea si se incearca reintegrarea copilului in cadrul familiei naturale. De aceea, se asigura consiliere si terapie copilului si familiei din care acesta provine. Se incheie un contract cu familia, prin care parintii sint obligati sa participe la aceste sedinte de terapie, iar pentru cei care nu se pot deplasa, din diverse motive, aceasta consiliere se face la domiciliu.

„Terapiile tin intre sase si 24 de luni si sint oferite gratuit de centrul nostru. In cazul in care reintegrarea in familie nu este posibila, exista familii supleante sau asistenti maternali specializati in lucrul cu copilul abuzat, carora le dam in ingrijire acesti minori. Cautam, de asemenea, rudele copilului sau familii care doresc sa ia in ingrijire astfel de minori cu probleme. Pentru a putea sesiza orice abuz, exista numerele de telefon 983, care functioneaza gratuit si in permanenta, si 425797. In cadrul centrului lucreaza asistenti sociali, consilieri juridici, medici, psihologi. Fiecare copil are propriul dosar si program de interventie si recuperare, iar inchiderea cazului se face in cazul disparitiei tuturor factorilor de risc“, a mai declarat Stanca Nita .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS