7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePunctele de sacrificare a mieilor s-au deschis dupa prinz

Punctele de sacrificare a mieilor s-au deschis dupa prinz

• Ieri-dimineata, craiovenii nu au avut unde sa isi sacrifice mieii cumparati din piete • Directorul Administratiei Pietelor habar nu avea de ce se intimpla in ograda sa

Lucratorii de la Administratia Pietelor si Tirgurilor s-au laudat toata saptamina trecuta ca punctele de sacrificare din Craiova sint „utilate corespunzator, gata sa-si deschida portile pentru cumparatorii de miei“.

Numai ca ieri-dimineata, in jurul orei 11.00, surpriza! Nici un punct de sacrificare nu numai ca nu era deschis, dar nici macar nu avea medic veterinar, sursa de apa permanenta, containere pentru gunoi sau cirlige pentru agatat mieii.

In punctul Craiovita Noua, o armata de oameni, condusa de Gheorghe Balulescu, directorul adjunct al Administratiei Pietelor si Tirgurilor, cara de zor dintr-un camion maturi, furtunuri si containere. Undeva in spate, citiva muncitori se chinuiau sa puna la punct si alimentarea cu apa. Despre gardienii responsabili cu ordinea si medicul veterinar care trebuie gasit la fiecare platforma de sacrificare, nici urma. „Nu este gata punctul asa de dimineata, e abia 11.00, da’ nici miei nu sint“, a incercat sa se justifice Gheorghe Balulescu si a promis ca in doua ore totul va fi gata.

Nici in Piata Chiriac, locul cel mai aglomerat deocamdata din Craiova, unde mieii au inceput sa fie taiati pe strazile laturalnice inca din Duminica Floriilor, punctul de sacrificare nu era finalizat. Cu numai 50 de mii de lei, oricine putea gasi prin piata un „macelar de ocazie“ dispus sa taie si sa transeze un miel. Apa cu care erau curatate urmele de singe era carata cu galeata de la WC-ul din apropiere.

Pe cei care au indraznit sa sacrifice animale in conditii necorespunzatoare din punct de vedere igienico-sanitar nu i-a intrebat nimeni de sanatate! De fapt, nu avea cine! Nici in Piata Chiriac nu existau gardieni publici sau inspectori de la Primaria Craiova, Directia Sanitar-Veterinara, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului sau Inspectia de Sanatate Publica.

„Am vrut sa evit nebunia din zilele de sarbatoare si am venit special aici sa cumpar miel pentru ca am citit in ziar ca este medic veterinar si imi poate spune daca animalul sufera sau nu de vreo boala. Cind-colo, oamenii astia taie asa, dupa ureche, si iau bani fara sa iti dea vreo chitanta. Uitati-va, cara apa cu galeata de la WC. In tot tarcul asta nu exista nici macar un cos de gunoi“, a declarat revoltata Elena Miloveanu, una dintre craiovencele care au avut ghinionul sa isi cumpere miel inainte ca autoritatile sa aranjeze punctele de sacrificare.

„Acusica vine sefu’ cu furtunuri si containere si va dam drumu’ sa taiati mieluseii!“, incerca personalul responsabil cu ordinea si curatenia punctului de sacrificare sa tina piept cumparatorilor care doreau sa isi sacrifice animalele. Medicul veterinar repartizat in punctul de sacrificare din Piata Chiriac era prezent, dar a refuzat sa acorde asistenta medicala, atita vreme cit nu erau respectate normele sanitare prevazute de lege.

In timp ce pe teren angajatii Administratiei Pietelor si Tirgurilor se chinuiau sa faca tot ce nu au facut o saptamina intreaga, Gheorghe Calinoiu, directorul unitatii respective, declara presei ca „nu sint probleme si toate cele patru puncte de sacrificare sint deschise inca de la ora 7.00“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS