11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComert cu ramuri de salcie la usa bisericilor

Comert cu ramuri de salcie la usa bisericilor

Duminica Floriilor a fost un prilej numai bun pentru cersetori sa scoata un ban in plus. Dis-de-dimineata, ei au rupt crengile salciilor aflate in jurul lacurilor din Craiova si, inarmati cu „marfa a-ntiia“, s-au postat la intrarea in biserici. „Trei mii, trei mii bucata!“, strigau cit le tineau plaminii vinzatoarele de proor, cum mai este cunoscuta ramura de salcie in traditia populara. Pe linga biserica de linga Piata din Valea Rosie misunau „vinzatorii de proor“. La fiecare pas te impiedicai de cite un vinzator ambulant, care te tragea de mineca sa-i cumperi un fir de salcie.

Elena Mitrache si-a adus toti copiii in piata sa o ajute sa isi vinda marfa inainte de a se ofili. „M-am dus la cinci pe balta si am luat un snop de salcie. Scot si eu un ban, ce sa fac? Lumea nu are de unde sa ia salcie, asa ca, pina la urma, facem un bine. Pentru trei mii de lei merita sa nu bati atita drum ca sa faci rost de ramuri de salcie“, spune mindra de ideea ei Elena.

Si cum nimeni nu le-a interzis sa vinda ramuri de salcie pina la terminarea slujbei, „comerciantii de ocazie“ au livrat „marfa verde“ pe banda rulanta. Salcia aflata in apropierea pietei a mai ramas doar cu citeva ramuri in virf, acolo unde nu se putea ajunge decit cu o scara.

Traditia spune ca de Florii, sau Duminica Vlastarilor, in biserici se sfintesc crengile de salcie culese in ajun de copii. La sfirsitul slujbei, ramurile de salcie carora li se atribuie puteri protective si tamaduitoare se impart credinciosilor, care le duc acasa si le pastreaza peste an.

Multi dintre credinciosii care nu au prins o ramurica sfintita in biserica s-au multumit si cu una cumparata de pe strada, de la vinzatorii ambulanti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS