10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSingurul sprijin care le-a ramas e Dumnezeu

Singurul sprijin care le-a ramas e Dumnezeu

Mihaita s-a nascut cu o debilitate mintala usoara si cataracta congenitala. Pina la sapte ani, Doina l-a crescut cum a putut, cu ajutorul parintilor si al sotului. Acestia s-au stins pe rind, iar femeia si baiatul au ramas singuri pe lume. Au trait cum au putut, dintr-o pensie medicala si una de urmas. Mihai a mers la scoli speciale, iar Doina s-a zbatut sa-i faca un rost in viata si sa nu-l lase sa simta prea mult lipsurile. Viata lor a ajuns insa la rascruce. Dupa ce comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap a hotarit ca Mihaita are gradul III de handicap, nu II, si prin urmare nu beneficiaza de drepturi speciale, parca toate lucrurile au inceput sa le mearga prost. Datoria la intretinere de 14 milioane, lipsa de perspective pentru Mihai, care in curind va termina cursurile de la UCECOM si nu va mai primi nici macar ajutorul de urmas, imprumutul pe care Doina a trebuit sa-l faca pentru a cumpara garsoniera in care stau… Si peste toate, sarbatorile de Paste, care ii va gasi cu masa goala si sufletele pustii…

De sapte ani nu se au decit unul pe altul. Doina Zahariade nu traieste decit pentru Mihaita, iar pentru Mihaita, Doina este centrul universului lui. S-a nascut cu debilitate mintala si chiar daca lucrurile ii par usoare si realitatea nu-l apasa in toata greutatea ei, baiatul de 18 ani simte tristetea si ingrijorarea femeii care ii sta alaturi zi de zi.

„Am facut tot ce s-a putut. Nu stiu incotro ne indreptam de acum inainte eu si baiatul meu. El termina scoala si ar trebui sa se angajeze undeva. Dar unde? Nimeni nu mai vrea acum copii cu handicap, nu mai exista nici o unitate care le sa dea locuri de munca. Dupa ce termina scoala o sa pierdem si ajutorul de urmas, asa cum l-am pierdut pe cel de handicap. Mi-au trecut baiatul la gradul III, desi celelalte comisii i-au dat gradul II. El e bolnav din nastere, cum ar fi putut sa se faca bine intre timp? Are cataracta, ar trebui sa-l operez, dar nici nu l-am dus la medic. Cine se uita la mine? Am inteles ca ar trebui cinci milioane pentru operatia asta. De unde sa am eu atitia bani?“, se plinge femeia ajunsa in pragul disperarii.

Doar primaria mai poate ajuta familia Zahariade

„Gaura“ financiara in care se zbat dintotdeauna s-a adincit acum si mai mult, dupa ce Doina a fost nevoita sa faca un imprumut la CAR pentru a cumpara garsoniera din caminul IML in care locuiesc. „Intretinerea n-am mai platit-o din iulie 2002. Am 14 milioane datorie. Acum am facut un imprumut, ca s-au scos garsonierele la vinzare si nu puteam sa ramin pe drumuri. Am auzit ca o sa ne coste 9.300.000 de lei. Luni ma duc sa depun si eu banii. Cum o sa dau banii inapoi nu stiu. Mai am un frate, dar are si el necazurile lui. Nu ma poate ajuta“.

Dr. Gheorghe Procopie, presedintele comisiei de expertiza medicala a persoanelor cu handicap, spune ca oricit ar fi dorit sa ajute familia Zahariade, baiatul nu se inscrie la gradul II de handicap: „La gradul II, valoarea QI este mai mica de 50. Baiatul in cauza are 63. Expertiza este corecta. Mama baiatului poate solicita eventual un ajutor social de la primarie“.

Doina Zahariade spune ca s-a resemnat. Isi va purta mai departe crucea, chiar daca aceasta apasa tot mai greu pe umerii ei. „Dumnezeu e sus si le vede pe toate. Poate ca o sa ma ajute cumva. Poate ca imi va trimite pe cineva in ajutor. Tot ce mi-a ramas e sa sper“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS