8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredite nerambursabile pentru IMM

Credite nerambursabile pentru IMM

Intreprinderile mici si mijlocii, inclusiv cele din Oltenia, vor beneficia in acest an de fonduri de la Uniunea Europeana, in valoare de 150 de miliarde de lei. Aceste fonduri sint impartite in trei categorii: pentru servicii de consultanta, pentru investitii de modernizare si retehnologizare si pentru dezvoltarea exportului. Bugetul alocat pentru consultanta este de zece miliarde de lei nerambursabile, iar pentru dezvoltarea exportului, de 100 de miliarde de lei nerambursabile. Bugetul pentru modernizare si retehnologizare, in valoare de aproximativ 40 de miliarde de lei, are trei componente: 40% din valoarea proiectului de investitii sint fonduri nerambursabile, dar nu mai mult de 50.000 de euro pentru IMM si 10.000 de euro pentru societati nou infiintate; credit bancar de 45% din valoarea proiectului, iar 15% este contributia proprie. Derularea proiectului se realizeaza printr-o banca, aceasta urmind sa fie selectata in urma unei licitatii publice deschise.

Anul trecut, doua firme din Craiova au beneficiat de fonduri nerambursabile pe doi ani pentru promovarea exportului, in valoare de 80 de milioane de lei fiecare pentru participarea la diverse tirguri si expozitii. Din acesti bani, fiecare firma a cheltuit pina in prezent 33 de milioane de lei.

Aceste fonduri sint singura sursa de finantare cu componenta investitionala pentru IMM.

„Pina in 2006, IMM-urile nu vor mai primi fonduri nerambursabile PHARE sau RICOP, pentru ca Uniunea Europeana se va concentra pe formarea si reconversia profesionala a romanilor si pe protejarea mediului in vederea aderarii Romaniei la UE“, a declarat presedintele Consiliului Local al IMM, Valentin Cristea. Cu fonduri PHARE se deruleaza insa proiectul „Romania si Bulgaria – impreuna catre Europa“, care are ca obiectiv acordarea de asistenta in regiunea transfrontaliera Craiova, Calafat, Slatina,Vidin, Montana, Pleven in vederea revigorarii vietii economice. Se mai are in vedere crearea a cinci puncte Euro-Business la Craiova, Vidin, Montana, Pleven si Calafat, unde a fost deja inaugurat unul dintre puncte. Rolul lor este de a imbunatati fluxul de informatii de afaceri, utilizind bazele de date create in cadrul acestui proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS