16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnde-s primele de altadata?

Unde-s primele de altadata?

In perioada sarbatorilor, fie ca este vorba de Craciun sau de Pasti, angajatii de la diferite institutii de stat sau societati private asteapta o mica recompensa materiala din partea conducerii. Companiile care se respecta isi rasplatesc salariatii cu sume frumusele de bani sau le ofera preparate pentru masa de Pasti. Nu acelasi lucru se intimpla si la societatile cu capital majoritar de stat sau la institutiile statului, unde, din cauza bugetelor de austeritate, primele nu mai figureaza nici macar in contractele colective de munca. Asa ca angajatilor societatilor respective nu le mai ramine decit „liberul din a doua zi de Pasti“.

Printre angajaþii care se mai gindesc la prima de Paºti se numãrã ºi cei de la ELECTROPUTERE Craiova. Societatea are prevãzut in contractul colectiv de muncã prime de Paºti ºi de Crãciun, dar, din cauza situaþiei financiare in care se gãseºte societatea, APAPS a transmis conducerii inºtiinþarea cã salariaþii vor primi doar 65% din cuantumul sumei stabilite ca primã de Paºti. „Incercãm sã discutãm la Bucureºti ºi sã vedem ce se poate face pentru a obþine ºi restul de bani. Dacã nu se va putea, sint buni ºi ãia 65%, adicã 500.000 -600.000 de lei“.

In loc de primã, sindicaliºtii de la SC AVIOANE SA Craiova au primit promisiunea cã angajaþii iºi vor incasa salariile mai devreme. „La noi, salariile se dau dupã Paºti, pe 18 aprilie, ºi am convenit cu patronatul sã le dea pinã in Paºti. S-au dus vremurile de altãdatã, cind se dãdeau ºi la noi prime. Acum, din cauza sãrãciei, abia ne luãm salariile“, susþine Victor Peþa, preºedintele BNS, filiala Dolj.

Lucrãtoarele de la MODEXIM vor fi rãsplãtite cu cite un milion de lei ºi un articol de imbrãcãminte din ceea ce se lucreazã in prezent in fabricã. La Poºta Romanã, TERMOELECTRICA, ELECTRICA ºi SNP PETROM, primele sint incluse in salariul negociat, iar la DISTRIGAZ SUD ºi CFR se poartã discuþii aprinse intre patronat ºi sindicate, pentru a stabili cuantumul primei de miel. Din cite se zvoneºte, prima nu va fi mai micã de douã milioane de lei.

Bugetarii ºi-au luat gindul de la prima de miel

In afarã de bonusul trimestrial de 2% din salariul de bazã, bugetarii nu mai primesc ºi alte recompense. Dupã ce guvernul a fost sancþionat de FMI cã depãºeºte fondurile de salarii alocate, nici un ºef de unitate nu iºi permite sã acorde prime din autofinanþare. Aºa cã nu-i de mirare cã unii dintre directorii instituþiilor statului, cind aud intrebarea „le daþi prime de Paºti angajaþilor dvs.?“, se pun pe ris. „Ce este aia primã? In afarã de acel 2%, nu mai primim ºi altceva. Eu am sã intreb la Bucureºti, la ANPC, dacã situaþia s-a schimbat. Dar, sincer, nu cred!“, a spus Petricã Dumitrescu, directorul Oficiului Judeþean pentru Protecþia Consumatorului Dolj. Aceeaºi „lipsã“ se inregistreazã ºi la Inspectoratul Teritorial de Muncã, la spitale ºi in invãþãmint. „Incercãm sã obþinem al 13-lea salariu, despre primã nici nu poate fi vorba“, susþine Florea Gãinã, inspectorul ºef adjunct al Inspectoratului Judeþean Dolj.

Nici la Consiliul Judeþean Dolj, Primãria Craiova ºi Prefectura Dolj, salariaþii nu primesc mai mult de prima trimestrialã de 2% ºi liberul din a doua zi de Paºti. „Nu sint bani!“, susþin la unison reprezentanþii departamentului economic de la fiecare instituþie.

Unii dintre angajaþi au recurs la cunoscutele „ceareuri þigãneºti“ pentru a avea un ban in plus in perioada sãrbãtorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS