10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare trebuie inchis

Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare trebuie inchis

Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare, judetul Dolj, trebuie inchis, pentru ca nu mai este nevoie de el, deoarece apartine secolului XIX. Aceasta este concluzia dezbaterii care s-a desfasurat marti in Bucuresti, la sediul Grupului pentru Dialog Social, la care au participat reprezentantii societatii civile, ai Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei.

17 pacienti ai Spitalului din Poiana Mare au murit de foame si de frig de la inceputul anului 2004, iar alti 84 au decedat din cauze similare in 2003.

Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare este o dovada dureroasa a faptului ca, atit inainte de 1989, cit si dupa, psihiatria ramine cea mai stigmatizata si marginalizata ramura din medicina.

Daca pentru reprezentantii Ministerului Sanatatii situatia de la Poiana Mare este buna, iar bolnavii nu au murit din cauza frigului sau a lipsei de hrana, ci pentru ca a existat un management defectuos, de cu totul alta parere au fost psihiatrii.

Acestia au criticat lipsa fondurilor in astfel de spitale si, implicit, discriminarea fata de ceilalti pacienti.

Procurorul militar Dan Voinea a declarat ca, la spitalul de la Poiana Mare, nimeni nu tine cont de tragedia bolnavului psihic, caruia i se acorda o alocatie mai mica decit cea a unui puscarias.

Fenomenul Poiana Mare este un caz deosebit pentru psihiatria din Romania si a ridicat probleme de natura penala, pentru stabilirea cauzelor mortalitatii ridicate de la aceasta unitate. Dupa 12 ani, pentru ca in fiecare an a existat un indice ridicat de mortalitate, se poate spune ca administratia spitalului are o activitate primitiva, limitata la hranirea si incalzirea bolnavilor.

Dan Ghenea, de la Liga Romana pentru Sanatate Mintala, a declarat ca autoritatile de la Poiana Mare ar putea fi acuzate de infractiuni grave, precum genocid si rele tratatamente la adresa bolnavilor.

In prezent, sint asteptate rezultatele anchetei interministeriale realizate la solicitarea organismelor internationale, in toate spitalele de maxima securitate din tara.

Discutind despre spitalul de psihiatrie doljean, participantii la dezbatere au solicitat o implicare mai mare din partea Ministerului Sanatatii. General maior Dan Voinea spune ca este de datoria MS sa se implice in aceasta problema.

„Ministerul ar trebui sa se implice mult mai mult in problemele de la Poiana Mare, unde sint foarte multi delincventi. Toti intreaba ce a facut nebunul ala, cum a ucis, citi a omorit, dar nimeni nu face o cercetare pe caz, sa stabileasca si cauza pentru care un asemenea individ a facut acea fapta. Bolnavii aceia sint condamnati acolo si vor ramine inchisi in acel loc pina mor. E o problema care trebuie sa ridice multe semne de intrebare si sa fie luata mai in serios de ministerele Sanatatii si Justitiei. Cei mai multi bolnavi psihic spun ca mai bine merg la puscarie decit la spitalul de psihiatrie, iar asta pentru ca alocatia de hrana este mai mare la puscarie. Care medic are curajul sa puna diagnosticul <<mort de foame>> sau <<mort de frig>>?“, a spus general maior Dan Voinea.

Centrul de Resurse Juridice, dar si alte organizatii neguvernamentale sau institutii care militeaza pentru protectia drepturilor omului si promovarea statului de drept au atras atentia asupra situatiei existente la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare.

Situatia disperata a pacientilor a ajuns si in atentia procurorilor, fiind cercetata simultan de doua echipe, una formata din anchetatori ai Ministerului Public, iar cealalta, din procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj.

Dupa acuzatiile aparute in presa si care prezentau situatia reala de la Poiana Mare, directoarea spitalului, Florina Pesa, a fost demisa si a primit o amenda de 35 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS