17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScolile din Craiova, lovite de varicela

Scolile din Craiova, lovite de varicela

O data cu venirea primaverii, in Craiova au inceput sa apara si primele focare de boli contagioase in scoli. La Scoala nr.14 „Ion Tuculescu“ din cartierul Bariera Vilcii, zece cazuri de varicela sau varsat de vint s-au inregistrat in ultima saptamina in rindul elevilor cu virste cuprinse intre sapte si 12 ani. Numarul neobisnuit de mare de imbolnaviri, intr-o perioada atit de scurta, a determinat Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj sa trimita o echipa de inspectori in control la unitatea scolara respectiva.

„Primele cazuri au aparut in luna februarie, iar saptamina trecuta au fost semnalate zece cazuri de varicela. Am facut o ancheta si s-au luat masuri de izolare a elevilor, urmind ca ei sa revina in colectivitate doar cu aviz medical. Situatia este sub control, datorita masurilor luate neinregistrindu-se cazuri noi“, a declarat dr. Teodora Enescu, inspector in cadrul Departamentului de Medicina Preventiva al DSP Dolj.

Reprezentantii DSP Dolj au mentionat ca nu poate fi vorba despre o epidemie de varicela, numarul cazurilor inregistrate fiind in limita normala. La Scoala nr.14 invata 520 de elevi, dintre care 224 in ciclul primar. Inspectorii Directiei de Sanatate Publica Dolj au precizat ca s-au inregistrat cazuri de imbolnavire si in alte scoli din Craiova.

Bolile copilariei apar mai frecvent primavara

Inspectorii sanitari avertizeaza ca in aceasta perioada exista riscul aparitiei si altor focare, inclusiv de oreion, rubeola si alte afectiuni, care alaturi de varicela sint cunoscute sub denumirea de boli ale copilariei.

Regulile simple de igiena si tratament, pe care din pacate parintii le cunosc foarte putin, pot fi de folos pentru stoparea extinderii focarelor de infectie. „Varicela este o boala cu transmitere pe calea aerului, deosebit de contagioasa in colectivitati. Cei mai predispusi la imbolnavire sint copiii cu virste cuprinse intre cinci si 12 ani. O data cu aparitia primelor simptome, cum ar fi febra, indispozitie, astenie, eruptii ale pielii – niste bubite cu lichid clar in faza initiala, copilul trebuie izolat de colectivitate. Tratamentul aplicat consta in regim alimentar pe baza de lactate, fainoase, zaharoase, multe lichide. Copilului i se administreaza antitermice, cum ar fi paracetamolul. Este interzisa administrarea de aspirina copiilor sub 12 ani, precum si a antibioticelor de orice fel. Revenirea la scoala se face doar cu avizul scris al medicului de familie sau al medicului scolar“, a declarat dr. Florian Pirlice, medic scolar.

Ca orice boala a copilariei, reimbolnavirea poate aparea doar in cazuri exceptionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS