10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Craiova se scumpesc apartamentele

In Craiova se scumpesc apartamentele

Pentru un om obisnuit, achizitionarea unui imobil pare un vis. Preturile apartamentelor au luat-o razna in ultimii doi ani, mai precis de cind au inceput sa se acorde credite ipotecare, ceea ce a permis si persoanelor cu venituri mai mici sa poata visa frumos. Agentiile imobiliare din Craiova insa vin cu o veste proasta: preturile vor creste si anul acesta, in medie cu cinci – zece la suta, incepind din toamna.

„Preturile terenurilor si caselor sint in crestere. Oamenii cumpara terenuri mai ales vara pentru ca isi pot construi case pina in iarna. Dupa aceea, pretul mai scade. Problema este ca, din cauza ca sint prea scumpe, se vind putine si asta afecteaza si agentiile imobiliare“, spune Ion Rosu, membru fondator al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI) Oltenia. Cele mai scumpe terenuri sint in oras, care costa intre 70 si 100 de euro/mp. Foarte cautate sint terenurile de la marginea orasului, cum ar fi Isalnita, Bordei, Bariera Vilcii, Malu Mare, Circea sau Preajba. Terenurile dintre strada Caracal pina la soseaua Facaiului au preturi cuprinse intre 5-7 euro/mp, la Braniste, intre 3-5 euro/mp, la Daewoo, intre 10-15 euro/mp, la Prefabricate, intre 7-12 euro/mp, iar la Cernele, intre 2-4 euro/mp. „Pot parea preturi bune momentan, dar sa nu uitam ca aceste terenuri nu au nici un fel de utilitati. Cel care cumpara aici trebuie sa investeasca mult“, avertizeaza Ion Rosu.

Creditele ipotecare au doua taisuri

Explozia creditelor ipotecare a fost cu doua taisuri: a facilitat accesul populatiei la credite, dar a si impins preturile apartamentelor la cote alarmante. „Daca un apartament cu trei camere decomandate costa, in ianuarie 2003, aproape 500 de milioane de lei, dupa trei luni ajunsese la 680 de milioane, pentru ca in prezent sa coste un miliard de lei. Si asta intr-un an“, a declarat Ion Rosu. Un apartament cu doua camere decomandate, neimbunatatit, costa in februarie anul trecut 300 de milioane de lei, in zone ca Brazda, Rovine, George Enescu, Severinului, Sarari sau Independentei, blocurile noi. In iunie, pretul a crescut la 480 de milioane, iar in prezent costa intre 800 si 850 de milioane. Apartamentele cu trei camere decomandate cu imbunatatiri se vind in prezent cu 28.000 – 32.000 de euro, in zone ca Brazda, Sarari, Rovine, George Enescu. Doar apartamentele de la ultimul etaj costa mai putin cu aproximativ 100 de milioane de lei. „Cele mai ieftine apartamente sint in Craiovita Noua si in Valea Rosie, unde doua camere, confort doi, costa 550 de milioane de lei, dar au doar 36 mp, cit o garsoniera“, a mai precizat Ion Rosu. La polul opus sint apartamentele din centrul Craiovei, care ajung la 40.000 de euro.

Multi vinzatori, putini cumparatori

Piata imobiliara din Craiova este in prezent blocata. Toata lumea vinde, dar nimeni nu mai cumpara. „Noile reglementari ale Bancii Nationale, intrate in vigoare la 1 februarie anul acesta, conditioneaza obtinerea unui credit ipotecar de plata unui avans de 25% din pretul apartamentului si o rata lunara de restituire a creditului, care sa nu depaseasca o treime din veniturile pe cap de membru de familie. La o rata de sapte milioane de lei pe luna, solicitantii trebuie sa aiba pe cartea de munca 21 de milioane net“, a conchis fostul presedinte UNAI. Agentiile imobiliare asteapta o minune. Cei care au de suferit insa sint persoanele cu venituri medii .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS