17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasa de Paste va costa peste 4.000.000 de lei

Masa de Paste va costa peste 4.000.000 de lei

Postul a devenit din ce in ce mai greu de tinut intrucit preturile legumelor si ale fructelor nu sint la indemina tuturor. Fasolea costa intre 25.000 si 30.000 de lei kilogramul, cartofii-12.000 lei/kg, prunele uscate- 60.000 lei/kg, iar un kilogram de gutui costa 65.000 de lei. Verdeturile specifice anotimpului: dragaveiul, urzicile, spanacul costa intre 20.000 de lei si 40.000 de lei pentru un kilogram. Craiovenii au inceput sa opteze insa si pentru produsele din soia, din care gospodinele prepara drob, snitele, chiar si sarmale. Exista insa si produse din soia gata preparate.

„Sint credincioasa, n-am mincat deloc de dulce. Maninc fasole, cartofi. Ma descurc greu cu 500.000 lei pe luna“, a declarat Elena Dinca, de 73 de ani, pensionara.

„Tin post cu o saptamina inainte de Paste, dar ma costa mai mult decit daca as minca de dulce“, a declarat Ana Manea, de 67 de ani, pensionara.

Pentru un meniu alcatuit din oua rosii, ciorba de miel, drob, stufat, cozonac, craiovenii trebuie sa scoata din buzunare peste 4.000.000 de lei, ceea ce depaseste cu mult venitul unor pensionari.„Noroc ca am facut din timp economii pentru ca preturile sint asa cum sint…“, a declarat Ana Diaconu, pensionara.

Mielul costa intre 1.200.000 si 1.500.000 de lei. „Nu cumparam miel. Taiem si noi o gaina din curte. Cum sa cumparam miel cu 125.000 lei/kg?“, a declarat Iulica Ploaie, de 66 de ani, pensionara. Pasca, specifica acestei sarbatori, poate fi cumparata gata preparata, aceasta costind 300.000 de lei.

Oua mai scumpe de Paste

Apropierea Pastelui aduce scumpiri si la produsele traditionale, cum ar fi ouale si mieii. Nici anul acesta nu face exceptie de la regula. Conform estimarilor Directiei pentru Agricultura Dolj, in aceasta perioada, oferta de aproximativ 120.000 de iezi si miei va depasi cu mult cererea consumatorilor, estimata la aproximativ 90.000 de bucati. Sanda Misu, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura, spune ca pretul unui kilogram de carne in viu nu va depasi 50.000 de lei, iar carcasa va costa maximum 100.000 de lei.

Oferta de oua depaseste cu mult cererea, desi in Dolj a ramas un singur producator de oua, la Bradesti. Sanda Misu estimeaza o productie de aproape 6.000.000 de oua, comparativ cu o cerere de 2.200.000. „Marea problema o reprezinta pretul cu care se va vinde un ou. Noi credem ca in preajma Pastelui un ou va costa 5.000 de lei“, conchide Sanda Misu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS