12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu sint interesati sa doneze singe

Craiovenii nu sint interesati sa doneze singe

• In Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova se mai gaseste singe doar
pentru urgente • Media donatorilor este de 20 de persoane pe zi, in loc de 60

Criza de singe din Centrul Regional de Transfuzii Sanguine da peste cap activitatea din spitalele craiovene. Interventiile chirurgicale complicate cum ar fi cele toracice si cronice trebuie aminate pina se stringe cantitatea necesara de singe. Lucrurile se complica in momentul in care se cere singe din grupele rare cu RH negativ, iar stocul este zero. Se apeleaza la centrele de transfuzii din judetele invecinate, se face apel la donatori, insa uneori punga de singe mult asteptata ajunge prea tirziu.

Criza de singe din toate centrele de transfuzii este generata in primul rind de lipsa donatorilor. Din ignoranta sau comoditate, oamenii refuza sa doneze singe, iar recompensele materiale oferite nu mai sint deloc atractive nici macar pentru cei care nu au ce minca. „Nu stim de ce oamenii nu vin sa doneze singe. Inainte veneau mai multi pentru bonurile valorice de 200.000 de lei sau pentru ziua libera oferita. Acum nu mai sint interesati. Pentru a acoperi cererea, zilnic ar trebui sa avem peste 60 de donatori, iar noi avem 20 – 25. Este foarte putin, abia supravietuim“, sustine dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

La „impartirea singelui“, prioritate au copiii si urgentele, restul cazurilor sint programate. Bolnavii care au donatori se descurca mai usor in comparatie cu cei care trebuie sa astepte pina cind altcineva din afara se ofera voluntar sa doneze singe pentru ei.

In centru se pastreaza citeva unitati de singe din fiecare grupa pentru eventuale urgente.

Ignoranta ii tine

departe pe donatori

Majoritatea oamenilor sanatosi care ar putea sa se ofere voluntari sustin ca „singele meu nu este de vinzare“ sau ca „nu am chef sa se aleaga cu un pui de HIV“. Pentru ei nu conteaza ca medicina a evoluat, ca se folosesc materiale sterile si ca nu au cum sa contracteze vreo boala transmisibila. Altii nu se duc sa doneze pentru ca nu au timp sau pentru ca le este frica. „O singura data am donat singe si am trait un adevarat calvar. Mi-a fost foarte rau. De atunci mi-e frica de intepaturi in vena!“, sustine Iulian Mitran.

Dr. Sevastiana Bran crede ca o buna campanie de promovare a importantei donarii de singe ar duce la cresterea numarului donatorilor: „Cred ca multi dintre cei care ar vrea sa doneze nu stiu cui sa se adreseze si cit de importanta este aceasta actiune. Cu siguranta ca daca s-ar face o campanie intensa la nivel national, sustinuta financiar de Ministerul Sanatatii, am reusi sa iesim din criza in care ne aflam de foarte mult timp. Trebuie sa constientizam ca in orice clipe fiecare dintre noi poate avea nevoie de singe“.

Poate dona singe orice persoana care a implinit 18 ani si are cel putin 60 de kilograme. Donarile se fac la intervale minime de 90 de zile si constau in prelevarea a 450 ml de singe. Donatorii primesc bonuri valorice de 200.000 de lei sau de 500.000 la a cincea donare consecutiva, gratuitatea actului medical si reducere de 50% pe mijloacele de transport in comun.

In plus, ca urmare a efectuarii analizelor medicale periodic, donatorii pot depista din timp eventualele boli. „Sint foarte multi purtatori sanatosi de virusi de hepatita C, iar cind descopera ei asta este de regula prea tirziu“, a mai spus directoarea centrului.

Se exclud de la donare persoanele care sufera de hepatita virala, boli cronice renale, ulcer gastro-intestinal si diabet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS