24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria organizeaza dezbatere publica pentru investitii deja angajate

Primaria organizeaza dezbatere publica pentru investitii deja angajate

Pina acum, s-au incheiat contracte de zeci de milioane de dolari fara sa fie consultati cetatenii

Municipalitatea craioveana a organizat ieri, incepind cu ora 16.00, la sediul primariei o asa-zisa dezbatere publica privind oportunitatea unor proiecte de investitii finantate de la bugetul local in perioada 2004-2007.

Principalele lucrari prevazute sint mentionate in pliante pe care oamenii primariei le-au impartit cu generozitate unora dintre cei care s-au anuntat interesati sa participe la dezbatere. De ce „asa-zisa“ dezbatere publica? Pentru ca unele proiecte, destul de scumpe, sint deja in derulare, cetatenii nemaiavind, practic, nimic de spus.

Iluminatul public, dezbatut dupa incheierea contractului

Prima investitie este cea referitoare la reabilitarea, modernizarea si extinderea retelei de iluminat public in oras. Se stie, iluminatul public a fost deja concesionat, pentru zece ani, firmei LUXTEN LIGHTING COMPANY Bucuresti, dupa o licitatie „cu cintec“, pentru suma de 12,3 milioane de euro. PSD a fost atunci acuzat ca a favorizat firma respectiva, societatea avind in conducere membri marcanti ai partidului de guvernamint. Mai mult decit atit, in urma unui control recent, inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au descoperit ca primarul Vasile Bulucea incalcase Legea achizitiilor publice in contractul pe care l-a incheiat cu societatea LUXTEN. Suma care trebuie platita din bugetul local pentru iluminat este estimata in pliantul editat de primarie la circa 468 de miliarde de lei. Avind in vedere ca suma cu care este grevat bugetul local pentru urmatorii ani este foarte mare, edilii locali nu au organizat o dezbatere publica pe aceasta tema. Sondajele ulterioare au demonstrat ca iluminatul nu se situa pe primul loc intre prioritatile craiovenilor.

Din scandalul politic au pierdut doar locuitorii din Mofleni

A doua investitie mentionata in lista priveste construirea unui depozit ecologic pentru tratarea deseurilor urbane si instalatia de tratare a deseurilor industriale. Si in acest caz, s-a incheiat deja un contract, cu firma italiana SYSTEMA ECOLOGIC, care va construi depozitul estimat la circa 1.200 de miliarde de lei.

Subiectul a produs scandal, insa numai in interiorul consiliului local municipal, animat doar de ambitiile politice ale consilierilor puterii si opozitiei, dornici de imagine publica gratuita. Nimeni nu a fost impotriva ca orasul sa aiba un depozit ecologic de gunoi, in conditiile in care actuala rampa de la Mofleni infecteaza tot cartierul. Discutia porneste insa de la faptul ca depozitul era proiectat initial pentru localitatea limitrofa Breasta, din cauza unor acorduri de mediu neobtinute amplasamentul fiind schimbat la Mofleni, in Lunca Jiului si in zona locuita. Primarul Bulucea a dat exemplul altor orase, care au doua-trei asemenea depozite, insa a fost incapabil sa precizeze daca vreunul dintre ele l-a amplasat in intravilanul municipiului. Nici de aceasta data, locuitorii direct afectati nu au fost consultati. Asa-zisa dezbatere publica a fost doar un simulacru, fara participarea unor persoane reprezentative ale societatii civile. Locuitorii din zonele prin care vor trece masinile de mare tonaj incarcate cu gunoaie nu au fost luati in seama, cu toate ca, la un moment dat, voiau sa stringa semnaturi pentru mutarea depozitului in alta parte.

Primaria a incurcat socotelile financiare

Alte investitii importante, dar care au trecut neobservate dezbaterii publice sint proiectele pentru reabilitarea ecologica a zonei economice de nord-vest (lacul Craiovita) – unde ar urma sa vina 223 de miliarde de lei fonduri PHARE, la care s-ar adauga un miliard de la bugetul local, statia de epurare a apelor uzate, prin programul ISPA (cost total: 2.820 de miliarde, din care, de la bugetul local, 703,7 miliarde), precum si dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa potabila a orasului din sursa Tismana (care costa 2.640 de miliarde, dar prin parteneriat public-privat; aici, municipalitatea ar trebui sa participe cu circa 60 de miliarde de lei).

Bomboana de pe tort vine insa abia la sfirsit. Suma precizata ca participare a bugetului local pentru investitii pe perioada 2004-2007 se cifreaza, conform primariei, la 5.173 de miliarde de lei. Noi nu ne permitem sa spunem ca este pur si simplu o dezinformare. Afirmam doar ca bugetul anual al municipiului se ridica anual, in medie, la circa 1.700 de miliarde de lei, din care aproape 800 de miliarde au ca destinatie speciala invatamintul. Fie adunate si cite 1.000 de miliarde cite mai ramin, presupunind ca toti banii se duc pe investitii, in patru ani nu se pot aduna peste 5.000 de miliarde de lei, oricit ar incerca „volantele“ primariei sa ne ameteasca.

Intrebari ca sa fie puse

Pliantul primariei lanseaza si o intrebare participantilor, carora li se lasa de ales in ceea ce priveste prioritatile pentru cheltuirea banilor publici alocati investitiilor: „Care considerati ca sint investitiile cele mai IMPORTANTE si mai URGENTE pentru care ar trebui cheltuiti bani din bugetul municipiului?“. In conditiile enumerate mai sus, in care unele contracte au fost deja incheiate (fara dezbatere publica), unele intrebari nu-si gasesc obiectul. Singurii al caror cuvint ar merita ascultat ar fi locuitorii din Mofleni afectati de ambitia primariei de a construi depozitul ecologic de gunoi al orasului linga casele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS