13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmul-orchestra va cinta la 20 de instrumente simultan

Omul-orchestra va cinta la 20 de instrumente simultan

Vasile Florescu din Caracal, sau „omul-orchestra“, a reusit sa intre, in urma cu doua luni, in Cartea Recordurilor din Romania cintind simultan la 12 instrumente muzicale, intr-o emisiune difuzata pe TVR 1(Cartea TV Recordurilor), iar acum intentioneaza sa mearga mai departe. Urmatoarea etapa este Cartea Recordurilor din Franta, interpretind diverse melodii la… 20 de instrumente simultan. Daca va reusi sa-si duca pina la capat visul, barbatul de 54 de ani va deveni primul om de pe Pamint care a cintat simultan la mai multe instrumente. In prezent, exista un singur record in domeniu, dar acesta este departe de ceea ce incearca Vasile sa realizeze. Recordul mentioneaza un strain care a cintat acum citiva ani mai multe sute de ore… dar la un singur instrument.

Fiu al unei familii de tarani din Calarasi, Vasile Florescu a fost singurul copil din cei sase care a prins gustul muzicii, dar abia prin liceu si-a infiintat o formatie de muzica, numita Horizont. A invatat singur sa cinte – mai intii la chitara, apoi la nai, muzicuta etc. Vasile a urmat si sfatul tatalui si a terminat o facultate cu profil economic. El si-a uimit prietenii interpretind, la diverse ocazii, doine, balade si alte cintece la tot felul de instrumente: chitara, acordeon, nai, fluier etc. A cintat chiar si peste hotare. Succesul cel mai mare l-a avut in Franta, unde oamenii se opreau pe strada sa-l asculte. Fiind in Franta, un reporter de la Canal France 2, dupa ce a facut un material despre talentul sau, i-a spus ca poate sa intre in Cartea Recordurilor.

De doi ani, Vasile incearca sa indeplineasca toate conditiile pentru a se putea numara printre putinele persoane din lume care au reusit sa intre in Cartea Recordurilor. Din pacate, problema financiara l-a impiedicat. „Visul meu este sa intru in Cartea Recordurilor ca sa vada lumea ca romanii sint interesati si de frumos, desi sint acaparati de saracie. E bine sa atingem si partea lucrurilor, care este legata de spiritualitate pentru ca Dumnezeu e alaturi de fiecare dintre noi. Avind incredere in El, sint sigur ca voi reusi!“, a spus Vasile Florescu.

20 de instrumente…

Vasile intentioneaza sa cinte simultan la: nai, sistem de percutie la chitara, tamburina (cite una pentru fiecare picior, montate… la talpa!), sistem cu trei registre de suflat, toba mare cu pedala, fuscinel dublu, bratara cu patru clopotei Grailot si cinci maracase (instrument de origine africana), plus alte doua tamburine amplasate pe un suport metalic etc. Deocamdata sint 20 de instrumente muzicale, dar temerarul interpret intentioneaza sa mai inventeze sau sa modifice si alte accesorii muzicale.

„Lucrez acum la mai multe instrumente. Mi-am propus sa cint la 50 de instrumente, dar problema tine de bani, deoarece nu este deloc ieftin sa confectionezi un instrument. Acum lucrez la un suport de discuri pentru tamburina si la un altul care se bazeaza pe suflu de aer si mai am in lucru un registru de suflat care va reda mai multe instrumente muzicale. Apoi vreau sa confectionez un instrument pe baza de pedala cu sistem diferential, care va actiona intre 12 si 20 de instrumente, iar la spate imi voi monta un sistem de registre care va functiona tot pe baza de suflu de aer si va putea reda si 30 de instrumente! Desi poate ca pare incredibil, stiu ca le pot face!“, a spus Vasile Florescu.

„Stiu sa interpretez peste o suta de balade, doine, cintece de petrecere, dar si cintece de origine sud-americana, franceza etc. la oricare dintre instrumentele mele. Multe dintre cintece le-am inventat chiar eu. Repertoriul meu nu este doar instrumental, ci si vocal. Si aici ma descurc destul de bine“, afirma cu mindrie Vasile.

Maratonul melodiilor si Maratonul instrumentelor

Pentru a-si atinge telul, Vasile Florescu a colaborat cu mai multe televiziuni locale, regionale, nationale si internationale, dar si cu presa scrisa. In paralel cu intrarea in Cartea Recordurilor ca singurul om capabil sa cinte simultan la mai multe instrumente, Vasile se pregateste si pentru alte doua recorduri: Maratonul melodiilor si Maratonul instrumentelor. Pentru prima categorie va incerca sa interpreteze cea mai lunga melodie din lume, cu o durata de cel putin 25-30 de minute.

Urmatorul pas pentru Vasile este acela de a intra in Cartea Recordurilor din Franta, interpretind diverse melodii la… 20 de instrumente simultan! Daca va reusi, Vasile Florescu va deveni primul om de pe Pamint care a cintat simultan la mai multe instrumente! In prezent, categoria Muzica din Cartea Recordurilor mentioneaza aproximativ 50 de recorduri mondiale, toate diferentiate in functie de mai multe criterii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS