11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContract de un milion de dolari pentru AVIOANE Craiova

Contract de un milion de dolari pentru AVIOANE Craiova

• Fabrica trece insa printr-o criza financiara fara precedent • Conducerea a cerut o subventie de 34 de miliarde de lei de la guvern

Societatea AVIOANE Craiova a semnat ieri cu MApN un contract in valoare de un milion de dolari, pentru reparatii care urmeaza sa fie facute la doua avioane IAR ’99 STANDARD. Intreprinderea craioveana duce, de asemenea, tratative cu ministerul, pentru incheierea unui contract de lucrari la un lot de cinci avioane IAR ’99 SOIM, care presupune construirea a trei aeronave noi de acest tip si modernizarea altor doua.

Directorul general al AVIOANE Craiova, Pantelimon Vilceanu, a precizat ca detaliile intelegerii cu MApN se spera sa fie finalizate in cel mult o luna.

Guvernul intirzie sa spuna daca va subventiona sau nu fabrica

In prezent, fabrica este intr-o situatie financiara extrem de delicata atit din cauza lipsei de comenzi, cit si pentru ca este obligata de justitie sa plateasca sume importante de bani fostilor angajati, care si-au revendicat drepturile salariale restante aferente anilor 2001 si 2002.

Din cauza ca nu poate suporta din bugetul propriu asemenea plati, intreprinderea a facut apel la ajutorul financiar al guvernului. Pentru pierderea proceselor, au fost invinovatite inclusiv fostele conduceri.

Prezent la Craiova in urma cu doua saptamini, ministrul delegat pentru relatia patronat-sindicate, Marian Sirbu, a cerut un raport complet al acestui caz inainte sa ia o decizie cu privire la subventia colosala ceruta de la stat de AVIOANE. Cu toate ca raportul a fost redactat, ajutorul guvernamental intirzie. Directorul Pantelimon Vilceanu sustine ca guvernul nu a putut lua in discutie problema din cauza recentelor atentate din Spania, in care au murit 11 romani. „Acel raport care ni s-a cerut inca nu a ajuns pe masa ministrului Sirbu din cauza evenimentelor nefericite din Spania, desi il redactasem inca de la inceputul saptaminii trecute. Urmeaza sa ne vedem dupa ce ministrul isi va stabili programul“, a precizat Vilceanu, care a mai spus ca nu au mai aparut cazuri noi, in care fostii sau actualii angajati sa mai actioneze in instanta fabrica pentru recuperarea drepturilor salariale restante.

350 de sentinte definitive, 400 de procese pe rol

Totusi, AVIOANE Craiova are pe masa deja circa 350 de sentinte judecatoresti definitive si irevocabile care asteapta sa fie executate si alte 400 de procese aflate inca pe rol in diferite stadii de derulare. La ultima vizita a ministrului Marian Sirbu, conducerea intreprinderii a cerut guvernului o subventie de 34 de miliarde de lei, pentru acoperirea salariilor actualilor angajati si pentru datoriile restante (evaluate la aproximativ 15 miliarde de lei) catre cei care au dat in judecata fabrica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS