24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Educatiei a uitat de salarizarea profesorilor

Ministerul Educatiei a uitat de salarizarea profesorilor

Pentru ca nu au fost prevazute fondurile necesare, dascalii vor fi nevoiti sa faca munca voluntara in zilele lor libere

In graba de a reglementa desfasurarea simularii de luna aceasta a testelor nationale (la care vor fi supusi absolventii de gimnaziu) si a bacalaureatului (sustinut de absolventii de liceu), Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a uitat sa prevada si sumele necesare remunerarii profesorilor care vor lua parte la aceste simulari, fie ca supraveghetori, fie ca si corectori. Ca urmare a acestei omisiuni, cadrele didactice se vad in postura de a fi obligate sa participe la cele doua simulari, ambele programate pe 27 martie, fara a fi platite.

Situatia i-a nemultumit profund pe profesori, nevoiti sa renunte la una sau chiar doua zile libere, pentru a face munca voluntara. Sindicatele n-au stat nici ele cu miinile in sin, sesizind acest fapt conducerii ministerului.

Profesorii ar avea dreptul la salarii duble pentru zilele libere in care lucreaza

Printr-o scrisoare deschisa adresata MEC, Federatia Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“ si-a aratat nemultumirea fata de neremunerarea cadrelor didactice care vor lua parte la simularile de simbata.

„Am solicitat ministerului sa ne comunice cum vor fi platite cadrele didactice implicate in aceasta actiune. Demersul nostru s-a bazat pe faptul ca inspectoratele scolare nu au primit nici un fel de precizari in acest sens, iar din datele pe care le detinem rezulta ca, pina in prezent, nu au fost alocate fonduri suficiente nici macar pentru materialele strict necesare pentru desfasurarea in conditii normale a unor activitati de asemenea importanta si anvergura“, se mentioneaza in scrisoarea deschisa adresata ministrului Alexandru Athanasiu de Federatia „Spiru Haret“.

Conform Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint pe anul 2004, cadrele didactice au dreptul, pentru activitatea prestata intr-o zi de repaus saptaminal, la o zi libera platita si un spor de 100% din salariul de baza. „In conditiile in care cadrele didactice au obligatia de a participa la aceste simulari, este absolut firesc ca ele sa beneficieze de drepturile stipulate in contractul colectiv de munca“, a precizat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj si vicepresedinte al Federatiei „Spiru Haret“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS