13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransportatorii rutieri uita de normele de protectie a muncii

Transportatorii rutieri uita de normele de protectie a muncii

In Dolj, au avut loc 22 de accidente de munca de la inceputul anului

Neglijenta si nerespectarea normelor de sanatate si securitate la locul de munca duc la accidente grave, avertizeaza Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj.

In ultima perioada au fost luati in vizor agentii economici din domeniul transporturilor rutiere interne si internationale de marfa si calatori. „In urma accidentelor de circulatie, s-a constatat ca soferii nu au respectat normele de sanatate si securitate in munca. Multi considera pierdere de vreme instructajul de protectia muncii, insa, daca stii la ce te expui, iti poti salva viata“, sustine Silviu Poenaru, inspector in cadrul ITM Dolj.

Cele mai multe deficiente au fost gasite la angajatii societatilor SC ROBURU SA Tirgu Jiu, SETTPPL Craiova, SC TRANSCHIM SA si SC TLS SRL, ambele din Craiova. Acestea au primit amenzi de cite 25 de milioane fiecare deoarece angajatii nu aveau instructajul de protectie a muncii facut corespunzator, nu facusera controlul medical, nu aveau echipament de protectie, nu existau truse medicale, truse de scule si nici extinctoare.

La alte sase unitati, inspectorii ITM au dat doar avertismente deoarece neregulile gasite au fost mai mici, si s-au dat termene pentru rezolvarea deficientelor. „Daca la controlul urmator vom constata ca nu au tinut cont de avertismentele noastre si persista in greseala, amenda va fi de la 50 la 100 de milioane de lei“, a mai spus Silviu Poenaru.

Si salariatii pot fi sanctionati cu amenzi de pina la zece milioane de lei in cazul in care nu poarta echipamentul de protectie dat de unitatea angajatoare.

Ca urmare a nerespectarii normelor de securitate si sanatate in munca, de la inceputul anului, in Dolj au avut loc 22 de accidente la locul de munca, dintre care patru mortale. „In cazurile respective este vorba mai degraba de sinucidere, dar, pentru ca s-au produs la locul de munca, facem si noi propria ancheta, pentru a stabili daca a fost vorba de accident de munca sau nu. Deocamdata, anchetele nu sint finalizate deoarece de la dosare lipsesc expertizele medico-legale si punctul de vedere al Parchetului“, a declarat reprezentantul ITM. Restul de 18 accidente de munca s-au soldat cu incapacitate temporara de munca. „Daca s-ar fi respectat normele de protectie a muncii, mai mult de jumatate dintre accidente nu ar fi avut loc“, a declarat inspectorul ITM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS