14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorilor craioveni li s-a injumatatit avansul salarial

Profesorilor craioveni li s-a injumatatit avansul salarial

Cadrele didactice si auxiliare din mai multe unitati de invatamint craiovene isi vor lua, in aceasta saptamina, jumatate din avansul salarial, pentru ca fondurile alocate trimestrului intii al anului 2004 se dovedesc insuficiente

Sute de profesori craioveni vor lua mai putini bani la avansul salarial pentru luna in curs. Daca pina in prezent avansul (chenzina intii) reprezenta circa 40% din salariul lunar, suma pe care profesorii o vor primi in aceasta saptamina cu titlu de avans pe luna martie va fi injumatatita. Cel putin aceasta este situatia in 13 unitati de invatamint din Craiova, din cartierele Rovine si Brazda lui Novac, scoli si licee arondate Centrului Financiar nr. 3.

Reducere de salariu prin dispozitie telefonica

„Contabila-sefa a Centrului Financiar nr. 3, care se afla la Liceul Teoretic «Tudor Arghezi», a sunat-o pe secretara scolii noastre si i-a spus sa refaca statele pentru avans, in asa fel incit in loc de 61,5 milioane de lei, cit am fi avut noi nevoie, sa se incadreze in 37-38 de milioane. Asta inseamna ca in locul unui avans de 40% din salariu, cum am luat intotdeauna, sa luam doar 21-22%, ceea ce nu mi se pare normal. Daca ar fi vorba de o situatie la nivelul intregului oras, poate am fi inteles, dar scolile din alte zone nu au asemenea probleme“, a declarat prof. Mariana Comes, director adjunct al Scolii nr. 35 „Ion D. Sirbu“, din Craiova.

„Nu se poate asa ceva. Cum sa nu ne mai dea jumatate din avans!? Este un abuz si poate fi considerat un inceput pentru abuzuri si mai mari! Nu putem fi de acord cu o asemenea masura luata la nivelul centrului bugetar de care apartinem! De ce sa se intimple numai la noi?“, se intreaba prof. Jana Voicila, lidera de sindicat din Scoala nr. 35.

Avans mai mic, diferenta la lichidare

La Centrul Financiar nr. 3 Craiova, contabila-sefa Georgeta Cojocaru, deranjata de faptul ca i se pun asemenea intrebari, a incercat sa explice situatia: „Noi, pentru trimestrul intii al anului, am primit de la Primaria Craiova suma de 13 miliarde de lei pentru cele 13 scoli pe care le avem in subordine. Or, acesti bani s-au dovedit insuficienti, bugetul avind o prevedere mai mica pe trimestrul I fata de trimestrul al II-lea al anului 2004. Pentru a da avansul la nivelul de 40% din salariu, ca si pina acum, ne-ar mai trebui vreo 300 si ceva de milioane, bani pe care nu avem de unde sa-i luam inainte de al doilea trimestru al anului. Asa ca sintem nevoiti sa dam un avans mai mic, urmind ca la lichidare sa reglam situatia“.

Sute de salariati care-si primesc banii prin Centrul Financiar nr. 3 de la Liceul «Tudor Arghezi» nu-si vor putea face din timp cumparaturile pentru Pasti, fiind nevoiti sa astepte lichidarea, care va fi acordata doar cu citeva zile inainte de Inviere.

Situatia ar putea fi extinsa la nivelul scolilor din toata Craiova, dupa cum sustine contabila-sefa Georgeta Cojocaru: „Nu sintem doar noi in asemenea situatie. Majoritatea scolilor din oras au asemenea probleme“.

Situatia este alta; primaria habar n-are de asemenea dificultati financiare cu care se confrunta dascalii. „Nu stiu nimic despre faptul ca nu le-ar ajunge banii de avans. Cine stie cum si-or fi calculat banii, pentru ca pe mine nu m-a informat nimeni de o asemenea problema“, a declarat Nicolae Pascu, directorul Directiei Economico-Financiare din cadrul Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS