22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInsuratei in clasa a VI-a

Insuratei in clasa a VI-a

La virsta la care alti copii viseaza inca la Feti Frumosi si Ilene Cosinzene, la jocuri si distractii de cartier, mai multi elevi ai scolii din Cuza Voda au pe umeri povara unei casnicii. Patru elevi din clasa a VI-a – Bogdanel, Gheorghe, Iulian si Istrate – si-au intemeiat deja o familie. Desi, daca ne luam dupa virste, ar trebui sa fie deja liceeni, ei sunt inca in ciclul gimnazial, intrucit au inceput scoala mult mai tirziu decit alti copii. Dupa ce am insistat sa stam de vorba cu ei, in fata noastra au aparut patru elevi imbracati in jachete de piele din cea mai fina. Pe degetele lor era imposibil sa nu observi mai multe ghiuluri, iar la git – lanturi groase de aur.

Bogdanel, in virsta de doar 16 ani, este insurat de mai bine de doi ani.

– Cum o cheama pe nevasta?

– Bianca.

– Si ea vine la scoala?

– Nu, raspund surprinsi baietii.

– Ele stiu sa scrie si sa citeasca?

– Nu, vine raspunsul in cor.

– Si la filme nu se uita? Nu urmaresc telenovele.

– Le citim noi, se lauda Gheorghe.

– O cunosteai pe fata dinainte de casatorie?

– Nu, raspunde el mirat. Parintii nostri au aranjat nunta.

– Dar iti place de ea?

– Da, ne-am vazut si ne-am placut!

– Ai fi putut sa refuzi sa te insori cu Bianca?

– Da, dar nu a fost cazul.

– Cit te-a costat fata?

– Pai noi am facut nunta si parintilor ei i-am dat 60 de monede de aur.

Cel care intervine prompt in discutie este Gheorghe

– Daca fata nu ar fi vrut, facea familia de ris. Nu se poate asa ceva, spune el. Pentru a afla mai multe despre felul in care se fac nuntile si cit costa acestea la romii caldarari, insistam cu intrebarile.

– Istrate, cit a costat nunta ta?

– Cam 600.000.000 de lei, cu tot cu dar pentru fata, raspunde baiatul, fara nici un pic de ezitare. Aproape 200.000.000 de lei a costat doar muzica. A venit un renumit cintaret din Timisoara, Puiu Codreanu. La cite o nunta vine si Adrian (n.r. – Adrian Minune) si Carmen Serban. Daca ii chemam, vin fara nici un fel de problema.

– Pentru o zi de cintat, Adrian cere cam 80.000.000 de lei, explica Bogdanel.

– La biserica mergeti?

– Da, dar privim doar si facem poze, nu ne cununam religios!

Cel mai retras dintre cei patru baieti este Iulian. Si totusi, reusim sa smulgem citeva cuvinte si de la el

– Nici eu nu cunosteam fata, dar mi-a placut. Noi nu ne insuram, de fapt. Este o logodna care se face in comunitate, cu bulibasa. Eu am facut asta acum un an. Si fetele noastre sint mirease si poarta la git salbe cu banuti de aur. Petrecerea dureaza doua zile. Dar facem dupa legea noastra. Nici nu a terminat de vorbit, ca Gheorghe si ia cuvintul

– La noi conteaza averea. Tata are afaceri cu fier vechi. Fiecare dintre noi face afaceri ca sa cistige bani. Trebuie sa cumperi fata de la parintii ei si parintii baiatului fac nunta. Parintii fetei nu dau bani, spune mindru baiatul. Intr-adevar, casa lui Gheorghe se evidentiaza intre toate cele de pe ulita romilor caldarari: o vila pavata cu gresie de un albastru care iti ia ochii, cu turnulete pe care bate strasnic ploaia si cu o copertina pe care sta scris mare „Marcos – om de afaceri“. Incet-incet, aflam mai multe despre traditiile romilor.

– Ce se intimpla daca nevestele voastre pleaca de acasa? La ce pedeapsa sint supuse?

Pentru citeva clipe, se face tacere. Bogdanel si Gheorghe isi dadeau coate:

– Eeee… nu se intimpla nimic, spus rizind Bogdanel.

Adevarul iese insa la iveala in scurt timp

– Nu e frumos. Sint niste pedepse. Daca face asa ceva, nu mai are voie sa iasa din casa pentru un timp si… maninca bataie. Depinde acum… fiecare familie decide, spune Gheorghe. Prin sat insa, oamenii spun ca doua dintre tinerele mirese au fugit de acasa, insa au fost aduse inapoi, tocmai de la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS