17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de miliarde aruncate saracilor doljeni

100 de miliarde aruncate saracilor doljeni

Zeci de miliarde de lei din fondurile comunelor doljene, alocate anul trecut pentru investiţii, vor fi cheltuite in acest an pentru plata săracilor care muncesc in folosul comunităţii ca să primească venitul minim garantat, conform Legii nr. 416/2001. In criză de fonduri din cauza alocaţiilor insuficiente primite de la bugetul de stat şi a creşterii numărului de dosare intocmite, autorităţile judeţene se văd nevoite să lase la dispoziţia primarilor cheltuirea unor sume ce totalizează peste 100 de miliarde de lei, acestea intrind in fondul de rulment al localităţilor.

Fondurile trebuia folosite pentru investiţii

Fondurile fuseseră prinse in bugetul pe 2003 pentru capitolul investiţii, insă nu au fost consumate pină la sfirşitul anului. Spre deosebire de alţi ani, banii neconsumaţi pină la sfirşitul lui 2003 nu au mai fost returnaţi bugetului de stat, ci au intrat in fondul de rulment al comunelor. Astfel, la sfirşitul anului trecut, in Dolj se inregistra un excedent bugetar de circa 133 de miliarde de lei. Autorităţile s-au decis că o parte din excedentul bugetar ar putea fi folosit pentru demararea lucrărilor la magistrala de gaze Craiova-Calafat. Totuşi, la sfirşitul lunii februarie 2004, excedentul atingea circa 75 de miliarde de lei, iar in prezent se cifrează la 116 miliarde, ceea ce demonstrează că o mare parte a fondurilor alocate pentru trimestrul intii al anului nu au fost folosite.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Petre Petrescu, a explicat ce se poate face cu aceste sume in 2004: „Primarii pot să plătească din fondul de rulment orice necesitate, deoarece sumele nu au aceeaşi destinaţia ca şi anul trecut. Pot alege să facă diferite plăţi urgente, cum ar fi cheltuieli materiale, cheltuieli de personal sau plata beneficiarilor Legii nr.416/2001, a venitului minim garantat, cu condiţia ca banii să fie puşi la loc pină la finele anului. In cazul in care se hotărăsc să demareze investiţiile programate pentru anul trecut, fondurile nu mai trebuie completate“.

Banii vor merge la săraci

Cel mai probabil, majoritatea fondurilor neutilizate vor fi cheltuite pentru plata săracilor care muncesc in folosul comunităţii, deoarece primarii nu işi pot permite să genereze tensiuni sociale in preajma campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie. Cu atit mai mult cu cit banii alocaţi de la bugetul de stat, circa 152,4 miliarde de lei, sint insuficienţi, acoperind doar 63,5% din necesar (care ar fi de 240 de miliarde de lei). La această situaţie, se adaugă şi faptul că in acest an dosarele aflate in plată pentru venitul minim garantat sint mai multe cu 1.167 faţă de anul trecut, iar cuantumul acestor ajutoare s-a indexat prin hotărire de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS