13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii nu mai au acces pe rampele de gunoi

Romii nu mai au acces pe rampele de gunoi

Rampele de gunoi, adevarate focare de infectie, sint surse inepuizabile de materiale refolosibile pentru romii din Slatina. De ceva vreme, ei nu mai au acces la acele surse de materiale deoarece agentii economici s-au decis sa pastreze ordinea pe platformele de gunoi. Cu sprijinul municipalitatii, ei au inchis platformele de gunoi si au pus gardienii sa pazeasca intrarile. Cine este prins printre gunoaie este amendat. Pentru a cistiga totusi un ban, romii au inceput sa scormoneasca prin ghenele de gunoi din oras, pe santiere sau pe locul fostelor platforme de gunoi.

Pina nu de mult, platformele de gunoi din Slatina erau populate zilnic de zeci de romi care cautau materiale refolosibile, in special feroase, si apoi le valorificau la centrele de colectare. Pentru ca majoritatea societatilor comerciale isi duceau deseurile rezultate in urma activitatii de prelucrare a fierului pe platformele de gunoi ale orasului, romii erau fericiti deoarece aveau zi de zi o sursa de venit. Dar, de cind societatile au fost date in grija agentilor economici care au obligatia sa le ecologizeze, acestia au decis sa le interzica romilor accesul pe platforme. Hotarirea i-a scandalizat pe „recuperatorii de fier vechi“, care astfel au fost nevoiti sa se reorienteze.

„Nenorocitii de la fabrica ne-au inchis platforma si au pus paza. Gardienii nu ne lasa nici macar sa ne apropiem. Daca ne prind ca ne furisam, ne baga in puscarie. Nu avem serviciu, nu avem nimic. De ce nu ne lasa sa cistigam si noi un ban cinstit? Am trei copii acasa. Ce sa le dau sa manince?“, se intreaba Ion Gulie, de 37 de ani, din Slatina.

Romii nu mai sint lasati nici macar pe rampele de gunoi din comune. Pentru ca de mai multi ani ei traiesc doar din vinzarea fierului, s-au mutat la marginea orasului, pe un loc inundat si plin de gunoaie, in care pe vremuri erau niste constructii. Inarmati cu sape, ei scormonesc in pamint dupa bucatile de fier. „Zgirmam in nestire in pamint dupa fiecare bucatica de fier. Si cind gasim cite o dreava de fier mai mare ne bucuram ca niste copii. Daca avem noroc, stringem cite trei-patru kilograme de fier pe zi, alteori nici atit. Oricum, fierul pe care-l gasim este ruginit si de aceea si este prost platit“.

Vestile nu sint deloc imbucuratoare pentru cautatorii de fier vechi. „Rampele vor ramine inchise pentru totdeauna. Vrem sa respectam niste norme si, atita timp cit lasam populatia si animalele pe rampele de gunoi, nu vom putea. Sint niste utilaje acolo, care taseaza deseurile, iar ei imprastie gunoaiele peste tot“, sustine Marin Postolache, viceprimarul orasului Slatina.

Romii, la rindul lor, ameninta ca, daca nu vor fi lasati din nou pe rampa de gunoi, vor fura toate capacele de la gurile de canalizare din oras. Stiu ca nu le pot vinde, dar tot le vor fura, numai asa, ca sa dea bataie de cap autoritatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS