22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreotul din Simbotin a fost demis

Preotul din Simbotin a fost demis

Un grup de enoriasi a semnat un memoriu catre Mitropolie, prin care cere o dispensa pentru a-l pastra preot pe Iulian Danasel

Biserica din Simbotin, comuna Schela – Gorj, are de aproximativ doua saptamini alt preot, pentru ca parintele Iulian Danasel a fost demis, dupa ce a condus parohia sase ani. Motivul acestei masuri luate de Mitropolia Olteniei o reprezinta decizia preotului de a se recasatori, dupa ce, in urma cu cinci ani, a fost parasit de prima sotie, care a inaintat divort. Canoanele Bisericii Ortodoxe Romane nu permit insa ca un preot sa se recasatoreasca, iar in cazul in care face acest lucru el este „oprit de la cele sfinte“. Singura exceptie de la aceasta regula o constituie decesul sotiei, cind preotul poate sa se recasatoreasca. Enoriasii din satul Simbotin au semnat insa un memoriu pe care-l inainteaza Mitropoliei Olteniei, in speranta ca se va reveni asupra hotaririi prin care preotul din sat a fost demis. Semnatarii sint chiar membrii comitetului eparhial si spun ca il vor inapoi pe parintele Danasel. Printre acestia se numara si Ion Sanda, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural, care este originar din Simbotin.

„Oamenii au venit la mine cu acest memoriu si m-au rugat sa il trimit la Mitropolie. L-am semnat si eu pentru ca l-am cunoscut pe preot si ca enorias, dar si in relatiile de serviciu. Biserica in care el a slujit face parte din patrimoniul cultural si am colaborat pentru a o conserva. Ca preot, a fost exemplar si s-a ingrijit de lacasul de cult si de parohie. Conducerea Mitropoliei va decide daca se poate acorda o dispensa“, a spus Ion Sanda.

„Poate ramine doar profesor de religie“

Primarul comunei Schela a spus ca preotul a fost foarte apreciat de credinciosi, iar masura i-a dezamagit pe acestia. Reprezentantii Mitropoliei Olteniei au declarat insa ca nu se poate reveni asupra demiterii preotului, pentru ca ar insemna sa fie incalcate canoanele bisericesti. „Exista citeva reguli interne in ceea ce priveste comportamentul si moralitatea unui preot. Conform acestora, preotului nu ii este permis sa se recasatoreasca indiferent care este cauza divortului. Se considera ca, daca acel preot nu a putut sa mentina un echilibru in familia sa, nu poate face acest lucru in comunitatea in care slujeste“ a spus Marcel Radut, purtatorul de cuvint al Mitropoliei. La rindul sau, preotul-consilier administrativ Tismanariu, din cadrul aceleiasi institutii, spune ca insusi parintele Danasel s-a prezentat la Mitropolie si a declarat ca s-a recasatorit, fiind de acord sa renunte la parohie. „Nu se poate acorda o dispensa pentru ca despre un preot care se recasatoreste se considera ca traieste in desfriu. Parintele Danasel ne-a solicitat sa ramina profesor de religie“, a precizat reprezentantul Mitropoliei Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS