12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTextile si circ la Caracal

Textile si circ la Caracal

Angajatele unei firme din Caracal, patronate de doi frati italieni, au refuzat ieri sa mai intre la lucru, daca nu-si primesc salariile. Unul dintre patroni a lovit cu masina o salariata, care a fost transportata la spital. Politia a inceput cercetarile la fabrica italienilor, care functioneaza in sistem Lohn, mai ales ca aici scandalurile au devenit o obisnuinta in ultimele luni. Liderii de sindicat si sefele de tura au fost pur si simplu sechestrati in fabrica de catre patron, ca nu cumva sa faca vreo declaratie ziaristilor.

Citeva sute de angajate de la fabrica TEXTILROM SRL Caracal au refuzat ieri sa mai intre la lucru, dupa ce au fost anuntate ca nu-si vor primi salariile nici in aceasta luna. Patronii, doi frati italieni, care au deschis fabrica acum doi ani, si-au facut un obicei din a amina plata salariilor, iar textilistele si-au facut, la rindul lor, obiceiul de a intra in greva, din trei in trei luni, pentru a-i determina pe italieni sa-si onoreze datoriile fata de angajati. „De fiecare data patim acelasi lucru. Muncim si cite 12 ore pentru salarii de doua milioane de lei, iar cind vine ziua de salariu, patronii dispar din fabrica si ne lasa cu ochii in soare. Am ajuns ca niste cersetori. Sintem datori peste tot“, spune Stela Circiumaru. „Nu putem sa ne ducem la doctor pentru ca patronii nu au platit niciodata CAS-ul. Sintem prostii lor pentru ca sintem romani“, a spus una dintre angajate. Textilistele se mai pling ca, desi sint puse sa semneze fisele, nu li se face instructajul de protectia muncii: „O fata nou angajata si-a prins mina in aparate, acum citeva luni, si dupa ce a iesit din spital au dat-o afara, ca nu mai e buna de munca“.

Patronul a lovit o angajata cu masina

Dupa doua ore de greva, unul dintre patroni a venit totusi la fabrica. El le-a interzis liderilor sindicali si sefelor de tura sa mai paraseasca incinta fabricii, iar pe greviste a incercat sa le convinga sa intre la lucru sau sa plece acasa. In momentul in care femeile au inceput sa-l faca hot si au cerut plata salariilor, italianul a demarat in viteza, lovind o salariata cu masina. Georgeta Mateescu, de 25 de ani, a fost transportata la spital, pentru a primi ingrijiri medicale, iar angajatele au dat telefon la politie. La sediul intreprinderii s-a deplasat un echipaj condus de comandantul Politiei Caracal, comisarul Petre Gherghe. „Am inceput deja ancheta referitoare la cele intimplate aici, exista martori si probabil italianului i se va face dosar penal pentru vatamare corporala. Femeia e lovita la picior si e in afara oricarui pericol. Italienii mai au doua dosare penale, iar acum am venit si cu colegii de la Economic, ca sa vedem daca se confirma ca nu s-a platit CAS-ul de doi ani“, a spus Petre Gherghe. Patronii italieni au refuzat sa discute cu ziaristii si le-au interzis sa intre in curtea intreprinderii, pe motiv ca este spatiu privat. Ei au transmis salariatelor ca vor incerca sa achite salariile astazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS