10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInselaciuni si falsuri la Spitalul Militar Craiova

Inselaciuni si falsuri la Spitalul Militar Craiova

• Fostii sefi de la Serviciul Financiar si de la Biroul Documente Secrete din cadrul Spitalului Militar Craiova au fost condamnati de Tribunalul Militar Timisoara pentru invirtelile facute cu credite preferentiale acordate doar militarilor de Banca Internationala a Religiilor • Creierul intregii afaceri a fost o simpla infirmiera, care gasea clienti dornici de credite preferentiale si intermedia obtinerea de la sefii ei a documentelor falsificate • Pedepsele acordate de instanta celor zece
inculpati, gasiti vinovati pentru fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune, insumeaza 70 de ani de inchisoare

Tribunalul Militar Timisoara a solutionat, cu citeva zile in urma, dosarul celor zece persoane trimise in judecata de Parchetul Militar Craiova sub acuzatiile de fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune. Gasiti vinovati de instanta pentru masluirea si utilizarea unor documente falsificate in vederea obtinerii, cu ani in urma, a unor credite avantajoase de la Banca Internationala a Religiilor, cei zece au fost condamnati la pedepse care insumeaza 70 de ani de inchisoare.

Imprumuturi fara garantii doar pentru salariatii Spitalului Militar Craiova

Povestea falsurilor si inselaciunilor a inceput in primavara anului 1996, cind s-a incheiat intre Spitalul Militar Craiova (UM 02590) si Banca Internationala a Religiilor – Sucursala Craiova o conventie in baza careia salariatii spitalului puteau beneficia de credite BIR, pe un an, in limita a trei-cinci salarii brute, fara nici o garantie mobiliara sau imobiliara, ci doar cu ajutorul a doi giranti. Profitind de faptul ca BIR nu avea cum sa controleze daca solicitantii unor astfel de credite erau, intr-adevar, angajatii Spitalului Militar, cei care detineau in acea perioada functiile de sef Serviciu Financiar si sef Birou Documente Secrete au fabricat documente false – purtind stampila unitatii militare – pentru a permite si unor civili din afara institutiei sa acceada la astfel de credite avantajoase. Ba mai mult, au convins banca sa acorde imprumuturi unor persoane care habar n-aveau ca devin datoare la banca, nesolicitind niciodata bani.

Afacerea s-a pus pe picioare pe 10 octombrie 1996, cind cpt. Neron Murgu, seful Serviciului Financiar al Spitalului Militar Craiova, a intocmit doua cereri de credit catre BIR Craiova, pe numele Elena Panduru si Catalina-Dora Dobran, mentionind in mod fals ca acestea ar lucra in cadrul spitalului – prima ca infirmiera, iar cealalta ca si contabila. Ofiterul a dat numere de inregistrare false cererilor, apoi le-a semnat la rubrica persoanelor autorizate, pentru ca plt.mj. Constantin Stancu, seful Biroului Documente Secrete, sa aplice stampila unitatii pe documentele contrafacute. Cererile de credit au fost semnate chiar de Elena Panduru, respectiv Catalina-Dora Dobran, care au recunoscut ulterior ca si-au dat seama ca devin partase la un fals, dar aveau nevoie urgenta de bani.

Acte false parafate de seful Biroului Documente Secrete

Vazind ca tine figura, iar banca nu-si da seama prea bine cui acorda creditele, sefii de la Spitalul Militar Craiova si-au dezvoltat afacerea. Pe 17 ianuarie 1997, seful Biroului Documente Secrete si singurul detinator al stampilei unitatii, plt.mj. Constantin Stancu, a mai confectionat un rind de documente false, in baza carora alte persoane care nu aveau nici o tangenta cu Spitalul Militar au devenit subit, pe baza unei stampile, angajati fictivi ai institutiei, indreptatiti la credite BIR fara garantii ori giranti. A devenit titularul unui astfel de credit Viorica Toma, la fel si Gheorghe Leoveanu, finul mai-marelui peste documentele secrete.

Cei doi „grei“ de la Spitalul Militar Craiova au sustinut in fata procurorilor militari ca falsificarea unor documente pentru a facilita unor persoane accesul la creditele BIR nu a fost ideea lor, ci au fost cooptati intr-o asemenea afacere de o… infirmiera. Este vorba de Elena Aurel, zisa „Sonia“, care facea rost de clienti dornici de imprumuturi fara garantii, pentru care obtinea de la sefii ei actele contrafacute necesare la banca. In cele mai multe cazuri, Elena Aurel ii insotea personal la banca pe solicitantii de credite, fiind luata de functionarii bancari drept reprezentant al spitalului pe probleme de credite pentru angajati.

Debitori fara voie

Pe aceeasi filiera, oameni care n-aveau nici un gind sa ceara credite au devenit peste noapte datori vinduti la BIR, doar pentru ca isi incredintasera buletinele de identitate unor „prieteni“. Un exemplu ar fi Petrica Dragut, care i-a dat buletinul amicului sau Gheorghe Dobran, pentru a-i facilita obtinerea pasaportului. Insa Dobran a dat fuga la Elena Aurel, care a facut rost de documente false din care sa rezulte ca poate obtine credit ca salariat al spitalului. Ba, mai mult, a reusit sa primeasca de la seful documentelor secrete acte din care sa rezulte ca si Petrica Dragut – cel care dorea pasaport – ar solicita un credit de la BIR. Credit pe care l-a si primit, fara stirea lui, banii fiind incasati si „papati“ de Doran.

Aceeasi metoda a folosit-o si Ionel Daniel Popa, care, dupa ce a obtinut un credit pe numele lui de la BIR, a facut rost de buletinul de identitate al unei cunostinte, Ioana Badin – careia i-a spus ca o va pune girant la achizitionarea unui congelator – pentru care, prin intermediul infirmierei Elena Aurel, a obtinut un credit de la BIR. Ionel Daniel Popa a figurat si el cu un debit la BIR de aproape 17 milioane de lei, la fel si credula Ioana Badin, datoare la banca cu vreo 23 de milioane, ca urmare a unui imprumut din care n-a vazut nici un leu vreodata.

O alta persoana devenita peste noapte datoare la BIR ca urmare a smecheriilor facute de angajatii Spitalului Militar este craioveanca Maria Ruican, care i-a imprumutat buletinul prietenei sale Maria Trincu. Aceasta din urma a dat fuga la Elena Aurel pentru a obtine o cerere de creditare, iar mai departe a urmat schema deja clasica…

Condamnare, dar cu suspendare

Dezlegind intreaga increngatura de credite avantajoase, documente fictive, acte false si buletine imprumutate, judecatorii militari timisoreni au dispus – prin sentinta nr.32/2004 – condamnarea celor zece inculpati. In fruntea listei celor condamnati se afla cei doi fosti sefi de la Spitalul Militar Craiova. Cpt. Murgu Neron a primit cite doua pedepse de un an inchisoare pentru fals intelectual si cite trei sanctiuni de trei ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune. Plt.mj. Constantin Stancu s-a ales si el cu cite trei pedepse de un an inchisoare pentru fals material in inscrisuri oficiale si trei pedepse de cite trei ani inchisoare pentru complicitate la inselaciune. La rindul sau, infirmiera Elena Aurel a primit un an de inchisoare pentru instigare la fals material in inscrisuri oficiale, inca un an de inchisoare pentru instigare la fals intelectual, un an de inchisoare pentru uz de fals si inca trei pentru complicitate la inselaciune. Asemanatoare sint si condamnarile primite de ceilalti inculpati: Elena Panduru, Ionel Popa, Luminita Popa, Gheorghe Dobran, Catalina Dora Dobran, Victoria Toma si Maria Trincu.

Nici unul din cei zece nu va ajunge insa in spatele gratiilor, pentru ca pedepsele pentru fals material, fals intelectual si uz de fals au fost gratiate in 1997, iar in cazul sanctiunilor pentru inselaciune instanta a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepselor. In urmatorii sase ani, condamnatii au insa obligatia de a se prezenta la politie, cel putin semestrial, dar si pentru a anunta schimbarea domiciliului ori plecarea si sosirea din orice deplasare, fiind totodata nevoiti sa comunice oamenilor legii pe toata aceasta perioada modul in care isi cistiga fiecare leut.

Ca tot a venit vorba de bani, cei zece au fost obligati in solidar sa restituie lichidatorului BIR creditul total de aproape 70 de milioane de lei, plus dobinzile aferente din 1996 si pina acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS