10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSectorul energetic se reorganizează

Sectorul energetic se reorganizează

Complexul energetic Craiova va produce agent termic ieftin

Guvernul Romaniei a aprobat, printr-o hotarire adoptata recent, infiintarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova ca societati comerciale pe actiuni, de producere a energiei electrice si termice pe baza de lignit si de exploatare a minelor si carierelor de lignit. Cele trei unitati vor fi infiintate prin reorganizarea societatii TERMOELECTRICA si a CNLO.

Complexul energetic Craiova va fi condus de Constantin Balasoiu, Ion Pisc va administra complexul Rovinari, iar Constantin Marin va conduce complexul Turceni. In Complexul energetic Craiova s-au reunit Termocentrala Isalnita, Termocentrala Craiova II si Minele de suprafata Ruget – Seciuri. Pentru ca se doreste privatizarea rapida a sectorului energetic, de Complexul energetic Craiova se intereseaza deja citeva companii straine. O data cu infiintarea complexului energetic, craiovenii vor avea agent termic la pretul cel mai mic din tara, promite Iulian Iancu, ministrul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. „Energia electrica va fi produsa la preturi mai mici cu aproximativ cinci dolari pe MW/h, productia va creste cu aproximativ 25% prin valorificarea eficienta a rezervelor de carbune si atunci vom fi in masura sa furnizam agent termic populatiei la preturi cum nu exista in prezent in tara“, sustine Iulian Iancu.

Noua societate intentioneaza sa incheie contracte directe cu populatia pentru distribuirea agentului termic, ceea ce inseamna ca actuala Regie de Termoficare Craiova isi va pierde obiectul de activitate. „Daca municipalitatea va gasi atractiva oferta noastra, atunci regia va trebui sa se reorganizeze“, a mai spus Iulian Iancu, ministru secretar de stat. Cele trei complexuri energetice – Craiova, Turceni si Rovinari- vor incepe sa functioneze de la jumatatea lunii aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS