27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunicipalitatea craioveana - 12 miliarde din vinzarea de spatii comerciale

Municipalitatea craioveana – 12 miliarde din vinzarea de spatii comerciale

Peste zece miliarde vor intra la bugetul local

Municipalitatea craioveana se apropie de finalizarea aplicarii Legii nr. 550/2002, care permite autoritatilor locale sa vinda chiriasilor, prin negociere directa, spatiile comerciale de prestari servicii aflate in patrimoniul regiilor de fond locativ.

Pina in prezent, comisia constituita la nivel local a negociat pretul la 17 dintre spatiile comerciale aflate la vinzare. Cele mai mari spatii dintre cele aflate pe lista sint Cofetaria „Femina“ – la care drept de negociere directa a avut SC COREAL SA, chiriasul de pina acum, si un spatiu de pe str. A.I. Cuza, nr. 9 – negociat de SC STARSOFT SRL.

„Comisia de negociere, formata din trei consilieri municipali, un reprezentant al Directiei Finantelor Publice si directorul regiei de fond locativ, a negociat cele 17 spatii comerciale la un pret total de aproximativ 12 miliarde de lei, bani care trebuie achitati pe loc, la semnarea actului de vinzare-cumparare. Pentru stabilirea pretului negociat, s-a plecat de la un pret stabilit printr-un raport de evaluare realizat de firma care a cistigat, de asemenea, o licitatie. Este vorba de SC CEFIS SRL Craiova, firma fiind desemnata cistigatoare abia dupa ce licitatia s-a facut de trei ori, deoarece multe dintre societatile inscrise nu indeplineau conditiile prevazute prin caietul de sarcini“, a precizat Ilie Badescu, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova.

Unele societati au contestat preturile in instanta

Banii obtinuti din vinzarea spatiilor comerciale de prestari servicii se vireaza in proportie de 85% la bugetul consiliului local, iar restul de 15% la bugetul centralizat al statului. Initial, pe lista de vinzari intocmita de RAADPFL au figurat mai multe asemenea spatii, insa au fost scoase de la vinzare cele in care functionau cabinetele medicilor de familie. Pentru acestea, directorul Ilie Badescu a precizat ca se asteapta aparitia unei legi speciale, una dintre solutiile posibile fiind acordarea lor in sistem de comodat. De asemenea, de pe lista au mai fost scoase cinci spatii comerciale aflate in imobilele de pe strada Lipscani. Din cauza ca in zona sint foarte multe revendicari in baza Legii nr.10/2001, regia asteapta ca primaria sa clarifice situatia juridica a acestora.

Pentru ca s-au negociat preturi mai mari cu circa zece la suta fata de cele din raportul de evaluare (era in interesul statului sa obtina un pret cit mai bun), unele dintre societatile chiriase au facut, conform legii, contestatie in contenciosul administrativ, dosarele aflindu-se inca pe rol. Potrivit directorului Ilie Badescu, municipalitatea a negociat preturi cuprinse intre opt si 19 milioane de lei pe metru patrat, in functie de locatie si de starea imobilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS