11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul nu-si mai poate plati saracii

Doljul nu-si mai poate plati saracii

Cu toate ca fondurile sint insuficiente, numarul dosarelor de acordare a venitului minim garantat a crescut cu peste o mie, iar cuantumul ajutorului s-a indexat prin hotarire de guvern

Autoritatile doljene nu mai fac fata valului de dosare inregistrate pentru plata saracilor care presteaza munca in folosul comunitatii ca sa primeasca ajutoare sociale acordate conform Legii venitului minim garantat. Fondurile repartizate de la bugetul de stat sint insuficiente, cu toate acestea insa numarul de dosare inregistrate in luna ianuarie a crescut cu peste 1.000, iar cuantumul ajutoarelor s-a majorat printr-o hotarire de guvern.

Pentru 2004, de la bugetul de stat s-au alocat 152,4 miliarde de lei. Aceasta suma nu acopera insa decit 63,5% din necesar, care s-ar ridica la circa 240 de miliarde de lei. La sfirsitul anului trecut, autoritatile judetene anuntasera ca vor inaspri conditiile de acordare a acestor ajutoare, tocmai pentru ca fondurile de la buget se dovedisera insuficiente.

Apel la veniturile proprii ale primariilor

La inceputul acestui an, Consiliul Judetean (CJ) Dolj a cerut consiliilor locale o informare cu privire la numarul dosarelor aflate in plata la inceput de an. In luna ianuarie 2004 sint cu 1.167 de dosare mai mult decit in decembrie 2003, in conditiile in care nu erau bani suficienti nici pentru plata celor de la nivelul anului trecut.

Printr-o hotarire de guvern (HG nr. 1431/2003), cuantumul ajutoarelor sociale s-a indexat. Astfel, persoanele singure ar urma sa primeasca 825.000 de lei, o familie formata din doua persoane – 1.480.000 de lei, 2.057.000 de lei – pentru o familie de trei persoane, 2.547.000 de lei – pentru familiile cu patru persoane, 3.041.000 de lei – pentru cele cu cinci persoane, de aici incolo urmind sa se adauge cite 205.000 lei pentru fiecare persoana in plus. Intr-o informare pe care a facut-o recent, Consiliul Judetean Dolj precizeaza ca in actualele conditii nu se vor putea achita toate aceste sume si recomanda consiliilor locale sa utilizeze pentru plata saracilor si fonduri luate din veniturile proprii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS