5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArestul Inspectoratului de Politie Mehedinti, veriga intre libertate si puscarie

Arestul Inspectoratului de Politie Mehedinti, veriga intre libertate si puscarie

• Persoanele arestate au dreptul la pachete in limita a zece kilograme pe luna • Tigari si apa minerala la discretie • Cel mai asteptat moment: citeva minute de plimbare

Arestul unui inspectorat de politie a fost intotdeauna inconjurat de mister si denumit beci, bulau, subsol sau mititica. Deosebirea dintre penitenciar si arest este ca, in cazul primei „locatii“, cei care sint gazduiti aici au fost condamnati de instante, in timp ce in cel de-al doilea caz, sint gazduite persoanele aflate in cursul urmaririi penale. Acestea din urma mai au sanse sa fie gasite nevinovate si eliberate.

Arestul este situat la subsolul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Mehedinti. Aici se poate patrunde numai pe baza unui bilet semnat de seful Serviciului Cercetari Penale. Dupa ce arestatului proaspat sosit i se iau toate datele necesare, este pus la perete si fotografiat. Printre celule, se afla camerele utilitare: bucataria, frizeria si magazia, unde se depoziteaza pachetele arestatilor, aduse de rude sau cunostinte. „Pachetul se cintareste pentru a nu exista suspiciunea ca ar putea fi sustrase bunuri din el. Fiecare persoana din arest are dreptul la zece kilograme pe luna. Pachetul poate fi trimis si prin posta, iar in cazul tigarilor sau apei minerale, cantitatea este nelimitata. Cei care au nevoie de un regim special pot primi chiar zilnic pachete“, a spus seful Serviciului Cercetari Penale din IJP Mehedinti, comisar-sef Gheorghe Podeanu.

Aer conditionat pentru camerele arestului

Una dintre camerele necesare arestului este „plimbatorul“. Sub privirea unui politist, timp de citeva minute, fiecare arestat se „plimba“. Decorul nu este asa de placut: gratii si plase de sirma, peste tot. Medicul politiei le face zilnic arestatilor vizita medicala; daca observa afectiuni care nu pot fi tratate pe loc, bolnavul va fi transportat la Spitalul Judetean Mehedinti. „Pe linga dreptul la primirea pachetelor, cei care sint arestati pot citi ziare, reviste si chiar carti din propria biblioteca. Vizitele se pot face de catre doua-trei rude, dar pentru asta trebuie depusa mai intii o cerere la poarta, catre comandantul inspectoratului, care urmeaza sa fie aprobata“, a precizat comisar-sef Gheorghe Podeanu. Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti a investit anul trecut si in dotarea arestului, astfel ca, in prezent, persoanele inchise aici au si aparate de aer conditionat, la citiva metri sub pamint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS